A dél-szudáni hadsereg és a lázadók szándékosan éheztették a lakosságot

A dél-szudáni hadsereg és az ellene harcoló felkelőcsoportok szándékosan éheztették az ország lakosságát, amikor megtagadták a hozzáférést a segélyszállítmányokhoz, és otthonaik elhagyására kényszerítették őket – írta csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében az ENSZ.

„Dél-Szudánban ma szándékosan éheztetnek, módszeresen megfigyelnek és hallgatásra kényszerítenek, valamint önkényesen letartóztatnak és fogva tartanak civileket, megfosztva őket a tisztességes jogi eljárástól” – áll a világszervezet illetékes emberi jogi bizottságának beszámolójában.

A bizottságot 2016-ban hozta létre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa abból a célból, hogy bizonyítékokat gyűjtsön az atrocitások elkövetői ellen. A testület a 2018 szeptembere és 2019 decembere között elkövetett jogsértéseket vizsgálta. Tagjai a kizsákmányoló elitet tették felelőssé a lakosság szenvedéseiért.

Dél-Szudánban 2013-tól polgárháború dúlt Salva Kiir elnök és Riek Machar volt alelnök hívei között, de ezt a 2018-ban aláírt békeszerződéssel sikerült lezárni az ENSZ, az Egyesült Államok és régióbeli országok nyomására. A felek megegyeztek egy nemzeti egységkormány létrehozásáról, ám ezt többször elhalasztották, mert – az ENSZ bizottsága szerint – hiányzott hozzá a politikai akarat.

„A politikai elit továbbra is figyelmen kívül hagyja több millió civil mérhetetlen szenvedését” – mutatott rá a testület.

A dél-szudáni polgárháborúban mintegy 380 ezren veszítették életüket. A konfliktus katasztrofális humanitárius helyzetet idézet elő az afrikai országban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑