Cadmus fordítás Cadmus

A déli szakadárok megszakították a kormánnyal folytatott hatalommegosztási tárgyalásokat

2020. 08. 26.

Megszakították a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal folytatott hatalommegosztási tárgyalásokról a déli szakadárok.

A szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) szerdára virradóra több okot is felhozott arra, hogy miért vonult ki a rijádi megállapodással összhangban zajló konzultációkról. Ezek között említette a közszolgáltatási rendszer összeomlását az ország általuk ellenőrzött déli részén, illetve a kormányerők fellépését Abjan tartományban.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány és az Egyesült Arab Emírségek által támogatott déli szakadárok tavaly novemberben írták alá a hatalom megosztásáról szóló megállapodást.

Az úgynevezett “rijádi megállapodás” egyebek közt előírja, hogy a felek kötelesek harminc napon belül új kormányt alakítani, amelyben a déliek is helyet kapnak, valamint az STC székhelyének számító Áden élére új kormányzó kinevezését teszi szükségessé.

A megállapodás érelmében a kormányhadsereg és a szakadárok hadereje összeolvad, és a védelmi minisztérium fennhatósága alá kerül.

Az STC és a kormány tavaly augusztusban összetűzésbe került egymással a déli országrész feletti ellenőrzés kérdésében. Idén áprilisban az STC bejelentette, hogy “egyedül fogja kormányozni” az ellenőrzése alatt álló területeket, benne a legfontosabb kikötővárost, Ádent, amelyet 2019-ben foglalt el. Július végén a szakadárok visszavonták az önálló kormányzásra vonatkozó igényüket, és közölték, hogy készek újrakezdeni a tárgyalásokat a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal a hatalom megosztásáról.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyek a déli szakadárokkal is összetűzésbe kerültek.

A katonai konfliktus súlyos humanitárius válsághoz vezetett: az ENSZ szerint az ország lakosságának közel 80 százalék – több mint 24 millió ember – humanitárius segítségre szorul. A belső menekültek száma meghaladja a hárommilliót.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑