Cadmus fordítás Cadmus

A diplomáciai kapcsolatok felújításáról döntött Katar és Bahrein

2023. 04. 15.

Katar és Bahrein bejelentette, hogy helyreállítják 2017-ben felfüggesztett diplomáciai kapcsolataikat.

A két arab ország szerda éjszakai nyilatkozata szerint a mostani döntés mögött a Katar és Bahrein közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagországai (Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Omán, Katar, Bahrein) közötti integráció és egység megerősítésének a szándéka áll.

A döntés két évvel az után született, hogy Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein feloldotta Katar elleni bojkottját.

2017-ben a négy arab ország felfüggesztette diplomáciai, kereskedelmi és utazási kapcsolatait Katarral, miután iszlamista csoportok támogatásával és belügyeikbe való beavatkozással vádolták meg szomszédjukat, amelyet Doha azonban tagadott.

A térségbeli ellenségeskedés 2021 januárjáig tartott, amikor az érintett öt ország a vita lezárásáról szóló nyilatkozatot írt alá.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója üdvözölte a két arab ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállítását.

“Egy teljes mértékben egységes Öböl-menti Együttműködési Tanács, amelynek Bahrein és Katar kulcsszereplője, nagyon fontos lépés a stabil és virágzó közel-keleti térség megteremtése felé vezető úton, beleértve az egyre szorosabb kereskedelmi, gazdasági és védelmi megállapodásokat is” – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerdai nyilatkozatában.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑