A EU meghosszabbította Törökország ellen elfogadott szankciós rendszert

Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította a Törökország ellen tavaly létrehozott szankciós keretrendszert, amelyet a Földközi-tenger keleti térségében végzett és az EU által jogellenesnek tartott, tenger alatti földgázmezők után kutató fúrási tevékenységre válaszul fogadtak el az uniós tagországok külügyminiszterei – közölte az Európai Unió Tanácsa pénteken.

A 2021. november 12-ig érvényben maradó korlátozó intézkedések lehetővé teszik azoknak az embereknek és szervezeteknek a szankcionálását, akik vagy amelyek felelősek a Ciprus közelében folyó fúrási tevékenységekért, illetve korlátozó intézkedéseket helyez kilátásba a velük kapcsolatban álló emberekkel vagy szervezetekkel szemben is.

A szankciók emberek esetében az unió területére való beutazás tilalmát és a vagyoni eszközök befagyasztását, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban. Emellett az uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátani.

Az Európai Unió Tanácsa pénteki közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió ismételten megerősíti teljes szolidaritását Ciprussal, és emlékeztet az ország szuverenitásának és jogainak tiszteletben tartására a nemzetközi joggal összhangban.

A Tanács ez idáig két embert helyezett a korlátozó intézkedések hatálya. Indoklása szerint a két érintett felelős a Földközi-tenger keleti térségében végzett, a Ciprusi Köztársaság által nem engedélyezett szénhidrogén-feltárás fúrási tevékenységeinek tervezéséért, irányításáért és végrehajtásáért, vagy maguk is részt vesznek ezekben a tevékenységekben.

A jegyzékbe vettek között két török állampolgár van, Mehmet Ferruh Akalin a Turkish Petroleum Corporation (TPAO) alelnöke és igazgatótanácsának tagja, valamint Ali Coscun Namoglu a Turkish Petroleum Corporation (TPAO) feltárási részlegének igazgatóhelyettese.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑