Cadmus fordítás Cadmus

A Fehér Ház szerint az izraeli-libanoni megállapodás amerikai érdekeket is szolgál

2022. 10. 12.

Az energiának az együttműködés, stabilitás, biztonság és jólét eszközeként kell működnie, és nem konfliktusforrásként – olvasható az amerikai elnök nyilatkozatában az Izrael és Libanon között létrejött megállapodás után, ami lezárta a két ország közötti határvitát, lehetővé téve új energiaforrások feltárását.

A Fehér Ház internetes oldalán megjelent dokumentumban Joe Biden hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok hónapokon át tartó közvetítésével sikerült elérni a “történelmi áttörést”, egyben köszönetét fejezte ki Emmanuel Macron francia elnöknek és kormányának, hogy segítette az egyeztetéseket.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy kedden telefonon beszélt Izrael és Libanon miniszterelnökével, akik arról biztosították, hogy készek a megállapodás végrehajtásának útján tovább lépni.

A megállapodás megóvja Izrael biztonsági és gazdasági érdekeit, ami Izrael térségbeli integráló szerep szempontjából lényegi fontosságú, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy Libanon saját energia-kitermelést kezdhessen – áll a Fehér Ház közleményében, amely hangsúlyozza, hogy a két közel-keleti kormány közötti egyezség mindkét ország számára haszonnal jár az energiahordozók kitermelésének fejlesztése révén, és egyben a világ számára létfontosságú új energiaforrásokat jelent.

Az elnök szerint az izraeli-libanoni megállapodás elősegíti az Egyesült Államok érdekeinek elérését is egy stabilabb, virágzóbb és egységesebb Közel-Keleti régión keresztül, amelyben csökken az új konfliktusok kirobbanásának kockázata.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑