Cadmus fordítás Cadmus

A felháborodás miatt lefújta iszlám művészeti aukcióját egy izraeli múzeum

2021. 03. 11.

A közfelháborodás miatt végleg lefújta iszlám művészeti aukcióját egy izraeli múzeum, amely gyűjteménye egy részét akarta eladni, hogy felül tudjon kerekedni pénzügyi nehézségein.

A Sotheby’s aukciósház a szerdai megállapodás alapján beleegyezett, hogy visszaküldje Londonból azt a 268 műtárgyat, amelyeket a jeruzsálemi L.A. Mayer Iszlám Művészeti Múzeum szánt eladásra. A műtárgyakért a múzeum várhatóan sok millió dollárt kaphatott volna magángyűjtőktől.

A megállapodás részeként a katari uralkodóház által finanszírozott al-Thani Gyűjtemény Alapítvány felajánlotta, hogy tíz évig éves szponzorálással támogatja az L.A. Mayer Múzeumot, amely cserébe hosszú időre kölcsönadja az iszlám múzeum egy műtárgyát a gyűjtemény párizsi galériájának.

A Háárec izraeli napilap értesülése szerint a Sotheby’s kétmillió fontot kap lemondási díjként.

A kölcsönadásra szánt műtárgy egy gazdagon díszített, 11. századi ezüstkancsó, amely abból az ezüst kincsleletből származik, amit a 20. század elején fedeztek fel Irán északkeleti részén, Nivahand közelében. Ez a műtárgy nem szerepelt a Sotheby’s októberi árverésére szánt tételek között.

Izrael és Katar között nincsenek hivatalos diplomáciai kapcsolatok, de vannak olyan szerződések, amelyek megkönnyítik Katar több száz millió dolláros segélyének átutalását a Hamász által irányított Gázai övezetbe. A Sotheby’s segített az együttműködés létrehozásában az izraeli múzeum és az al-Thani Gyűjtemény között.

Az Iszlám Múzeum közleményében üdvözölte a megállapodást, amely biztosítani fogja a múzeum folyamatos működését. Hozzáfűzték, hogy örömmel működnek együtt az alapítvánnyal, és támogatják a növekvő kulturális cserét.

Az L.A. Mayer Iszlám művészeti múzeum pénzügyi nehézségei miatt döntött úgy, hogy árverésre bocsátja 5525 darabos gyűjteményének mintegy öt százalékát, 268 tételt, köztük több ritka és egyedi ékszert, órát is.
Tavaly ősszel azonban Reuven Rivlin izraeli államelnök és a kulturális miniszter is az ügylet visszavonását kérte tőlük. “Ezek a műkincsek a pénznél mélyebb és jelentősebb értékkel bírnak” – hangsúlyozta akkor Rivlin.

Az 1974-ben Vera Bryce Salomons filantróp alapította múzeum már évek óta tervezte a műtárgyak eladását. A múzeum szerint az árverésre bocsátandó tárgyak a Hermann de Stern alapítvány, a múzeum működését finanszírozó fő szervezet tulajdonában vannak. A lichtensteini központú alapítvány azt állította, hogy az árverésből befolyó pénzt a múzeum fenntartására akarták fordítani.

Mint hangsúlyozták, az árverésre küldött tárgyak mindegyikének eladásához joguk volt. A kulturális tárca szerint azonban a tárgyak egy része a múzeum tulajdonát képezi.

A Hasava Alapítvány, egy izraeli műkincslopást megelőző szervezet, novemberben nyújtott be petíciót a felsőbb bírósághoz az aukció leállítására. Mint hangsúlyozták, az árverés visszafordíthatatlan károkat és jelentős veszteséget okozott volna.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑