Cadmus fordítás Cadmus

A feszültség csökkentésére szólított fel Irak legbefolyásosabb vallási vezetője

2019. 11. 09.

Önmérsékletre szólította fel az iraki biztonsági erőket Ali asz-Szísztáni iraki ajatollah pénteken, valamint sürgette a kormányt, dolgozzon ki ütemtervet a kormányellenes tüntetők követeléseinek a teljesítésére.

Beszédében a vallási vezető hangsúlyozta, hogy a biztonsági erők legfontosabb feladata az ország több városában zajló demonstrációk biztosítása. Noha leszögezte, hogy a tiltakozók nagy része békés, intette a soraikban lévő „agresszív kisebbséget”, kerülje az összecsapásokat, s ne támadjon kormányépületekre.

Szísztáni azt mondta, elképzelhető, hogy „bizonyos külső és belső erők”, amelyek szerinte egy évtizede ártani igyekeznek az országnak, saját céljaikra próbálják felhasználni a megmozdulásokat, és sürgette a kormányt, tegyen eleget az emberek követeléseinek.

Az ajatollah méltatta továbbá azokat a – nagyrészt síita – milíciákat, amelyek korábban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoltak, kiemelve, hogy az ő áldozataik nélkül ma e demonstrációk sem lennének.

Ugyancsak pénteken az iraki állami televízió azt közölte, hogy bombaszakértők ártalmatlanítottak egy robbanószerkezetet annál a hídnál, amely az elmúlt hetekben többször tiltakozások helyszíne volt.

Az AP amerikai hírügynökség tüntetők beszámolóira hivatkozva arról tudósított, hogy a biztonsági erők több, a tüntetők állította sátrat leromboltak a dél-iraki Kerbala városában.
Irakban október eleje óta folynak a tiltakozások, amelyekben már több mint 270-en vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladta a 11 ezret. A rohamrendőrök és a biztonsági erők más alakulatai a demonstrációk feloszlatására a többi közt könnygázt és éles lőszert is bevetnek.

A tüntetők a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, az utóbbi napokban pedig a szomszédos Irán ellen fordultak, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein egykori diktátor 2003-as bukása óta.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑