Cadmus fordítás Cadmus

A feszültség kiújulásától óvott a német külügyminiszter Tripoliban

A líbiai konfliktus újabb eszkalációjától óvott hétfőn Heiko Maas német külügyminiszter, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett Tripoliba, ahol az nemzetközileg elismert egységkormány vezetőivel tárgyal.

Maas úgy vélte, az észak-afrikai országban vihar előtti csend van, s felhívta a figyelmet arra, hogy a konfliktusban szemben álló felek folytatják a fegyverkezést.

A miniszter által jegyzett közlemény szerint Berlin egyeztetni kíván Tripolival egy, az ENSZ által felügyelt, demilitarizált övezet létesítéséről Szirt térségében. A Tripolitól mintegy 370 kilométerre keletre található város mellett számos olajterminál működik.

A közlemény leszögezi azt is, hogy a líbiai olajjövedelmek igazságos elosztása a békéhez vezető út egyik fontos lépése.
A mostani Maas első látogatása az észak-afrikai országban a berlini Líbia-konferencia óta, ahol egyebek közt megállapodás született a Líbiával szemben elrendelt fegyverembargó fenntartásáról, amelyet mindazonáltal a felek azóta többször megszegtek.

Elemzők kiemelik, hogy Maas látogatásával egy időben Líbiában tartózkodik a katari és a török védelmi miniszter is, ám a német külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi vezető megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Júniusban a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány több, a főváros melletti térséget visszaszerzett az ország keleti és déli felét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapataitól, a felek közt patthelyzet alakult ki.
Az egységkormánynak Törökország nyújt katonai segítséget a Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereggel szemben, amely Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑