2018. 11. 14.

A francia elnök elítélte a Hamasz Izrael elleni rakétatámadásait

Emmanuel Macron francia államfő „határozottan elítélte, hogy a Hamász számos rakétát lőtt ki” a Gázai övezetből izraeli településekre és „a feleket a feszültség növelésének és egy újabb gyilkos erőszakhullám elkerülésére” kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott keddi telefonbeszélgetésében – közölte este a francia elnöki hivatal.

A francia elnök egyúttal szolidaritását fejezte ki az „érintett lakossággal”.

Az első világháború fegyverszüneti egyezményének centenáriumi ünnepségére Párizsba érkezett izraeli miniszterelnököt hétfőn fogadta volna a francia elnök, de a gázai helyzet miatt Benjámin Netanjahu megszakította párizsi látogatását és vasárnap este hazautazott.

A keddi telefonbeszélgetésen a két ország vezetője „a térségbeli kérdésekről (Irán, Szíria, Líbia) is egyeztetett” az elnöki hivatal közlése szerint. Irán kapcsán Emmanuel Macron megerősítette, hogy a 2015-ben tető alá hozott iráni nukleáris programról kötött megállapodás megtartását szorgalmazza az Iránnal folytatott szigorú párbeszéd mellett annak érdekében, hogy az konstruktív szerepet játsszon a térségben – jelezte az Elysée-palota.

Az izraeli katonai rádió kedd este azt közölte, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász mozgalom és Izrael között megállapodás született az azonnali tűzszünetről. A rádió szerint a Hamász bejelentette a tűzszünetet, amit Izrael hallgatólagosan tudomásul vett.

Az izraeli hatóságok azt közölték, hogy amennyiben az övezetből nem érkezik több lövedék, akkor szintén abbahagyják a gázai célpontok elleni csapásokat, és ezzel elismerték az egyezség tényét.

A hétfőn délután fellángolt konfliktus közvetlen előzménye, hogy előző éjjel izraeli kommandósok civil ruhában behatoltak a Gázai övezetbe, hogy titkos küldetést hajtsanak végre, az akció azonban kudarcba fulladt, tűzharc bontakozott ki, amelyben hét palesztin életét vesztette, köztük a Hamász katonai szárnyának egyik parancsnoka, izraeli oldalon pedig egy alezredes.

Hétfő délutántól több mint 460 rakétát indított útnak az övezetből a Hamász, és a kisebb, de szélsőségesebb Iszlám Dzsihád, amire válaszul Izrael mintegy 160 csapást zúdított a palesztin területre a levegőből, szárazföldről és a tengerről.

A rakétacsapások nyomán Izraelben, az övezettől északra lévő Askelónban meghalt egy férfi, és életveszélyesen megsebesült egy nő, valamint több tucat könnyebb sebesülést okoztak a Vaskupola védelmi rendszeren áthatoló rakéták robbanásakor a keletkező szilánkok és srapnelek.

A gázai oldalon palesztin források szerint heten vesztették életüket az elmúlt nap harcaiban.

MTI

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑