Cadmus fordítás Cadmus

A francia erők megöltek egy dzsihadista parancsnokot Maliban

2020. 11. 13.

A francia erők végeztek egy dzsihadista parancsnokkal Maliban, aki kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel – jelentette be a francia hadsereg pénteken.

Bah ag Moussa az RVIM iszlamista csoport katonai vezetője volt. A terroristavezér szerepelt az ENSZ szankciós listáján, és úgy tudni, hogy számos támadás fűződött nevéhez Maliban – tette hozzá Frédéric Barbry katonai szóvivő.
A francia erők műveletében további négy szélsőséges is életét vesztette.

Moussa tehergépkocsiját felderítő drónok segítségével találták meg a Mali keleti részén fekvő Menaka térségében. Ezt követően helikoptereket és a francia kommandó 15 tagját küldték a helyszínre – pontosított Barbry. A különleges alakulatok a járműben tartózkodó összes emberrel végeztek, miután azok semmibe vették a figyelmeztető lövéseket, és golyózáport zúdítottak a katonákra.

A szóvivő hozzátette: jogos önvédelemről volt szó a francia erők részéről, és a holttesteket a nemzetközi humanitárius szabályoknak megfelelően kezelik majd.

A francia védelmi minisztérium szerint Moussa az újoncok kiképzéséért felelt.

Az elmúlt hetekben számos hasonló műveletre került sor Maliban. A nyugat-afrikai országban a francia hadsereg több ezer katonája állomásozik a Barkhane hadművelet keretében, amelynek célja a terrorizmus elleni küzdelem.

Mali északi részét egy francia vezetésű katonai művelet segítségével sikerült megtisztítani a térség felett ellenőrzést gyakorló iszlamista lázadóktól 2013-ban. A szélsőségesek a sivatagban bujkálva újraszervezték magukat, és gyakran támadják a mali hadsereget és szövetségeseit.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑