Cadmus fordítás Cadmus

A Gazprom vásárlóinak mintegy fele nyitott speciális rubelszámlát

2022. 05. 20.

Az orosz kormányfő-helyettes azt is bejelentette, hogy nyilvánosságra fogják hozni azon ügyfeleik nevét, akik ezt megtették – írta meg az Orosz Hírek.

A Gazprom Export 54 vállalati ügyfelének mintegy fele nyitott már rubelszámlát az orosz gáz kifizetésre – közölte Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön egy moszkvai fórumon.

Hozzátette, hogy így biztosítják a valutabevételek beérkezését, a rubelre való átváltást és a rubelben való fizetést a leszállított gázért.

A miniszterelnök-helyettes azt ígérte, hogy az elkövetkező napokban nyilvánosságra hozzák azoknak a vevőknek a listáját, akik beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessenek a gázért.

„Vannak fizetési határidők, vannak előlegek, van előlegfizetés, van tényleges fizetés a szállított gázért. Ez egy elhúzódó mechanizmus. Például az áprilisi szállítások esetében a végső kifizetés májusban történik” – magyarázta Novak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát. Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővülni fog.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑