A Google szerint teljesen rendben van, hogy nőket lehet nyomon követni egy alkalmazással

Az Apple jelenleg is vizsgálja, sért-e bármilyen törvényt/jogot a szaúdi kormány által fejlesztett Absher alkalmazás. A Google már kivizsgálta, ők arra jutottak, hogy nem. Pedig a tények másról árulkodnak.

Kiakadtak a jogvédők nemrég arra az alkalmazásra, amit a szaúdi kormány fejlesztett. Február közepén derült ki ugyanis, hogy az Absher nevű applikáció – amellyel hivatalosan a kormányzati ügyeket lehet intézni – arra is jó, hogy a férfiak nyomon kövessék a szaúdi nők minden egyes lépését (a részletekről itt írtunk bővebben). Az app a Google és az Apple alkalmazásboltjában is megtalálható, amely a Human Rights Watch és az Amnesty International szerint is furcsa színben tünteti fel a cégeket. Szerintük ugyanis a vállalatok ezzel támogatják a szaúdi nők elnyomását, ahelyett, hogy például törölnék azt a “kínálatukból”.

A jogvédő szervezetek és a nyilvánosság azóta várja, hogy a Google és az Apple mit lép majd az Absher ügyében, és a jelek szerint előbbi végre lépett. Vagyis, hogy nem lépett.

A Business Insider beszámolója szerint a keresőóriás elutasította az arra irányuló “kérést”, hogy távolítsa el az applikációt a Google Playből. A cég megvizsgálta az alkalmazást, hogy az megfelel-e a felhasználási feltételeknek, és arra a következtetésre jutott, hogy semmilyen szabályt nem sért, így maradhat. Holott az applikációról készült képernyőképek alapján nehéz lenne azt mondani, hogy nem sért semmilyen jogot.

A döntésről a Google az Egyesült Államok egyik demokrata képviselőjét, Jackie Speiert értesítette, aki arról érdeklődött, milyen lépést tervez a Google az Absherrel kapcsolatban.

Az Apple eközben még múlt csütörtökön jelezte, vizsgálja az Abshert.

HVG

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑