Cadmus fordítás Cadmus

A háború feltétlen elkerülésére hívott fel Tajvan volt elnöke Vuhanban

2023. 03. 30.

Tajvannak és Kínának mindent el kell követnie a háború elkerülésére – jelentette ki Ma Jing-csiu volt tajvani elnök a közép-kínai Vuhanban, ahol a kínai államtanács tajvani ügyekért felelős irodájának vezetőjével találkozott.

“A két félnek fenn kell tartania a cserekapcsolatokat, együtt kell működniük, és mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy elkerüljék a háborút és a konfliktust” – fogalmazott a tajvani vendég Szung Taóval, a tajvani ügyekért felelős legfőbb kormányzati iroda első emberével folytatott megbeszélésén.

Azt is kijelentette, hogy a kapcsolatok békés és stabil fejlesztésének fenntartása a tajvani társadalom meghatározó részének óhaja.

Ma Jing-csiu szerint a Tajvani-szoros két oldalán dolgozó “elöljárókat” közös felelősség terheli, hogy az összes kínálkozó lehetőséget megragadják a béke megteremtésére és megszilárdítására – számolt be a Kuomintang párti politikus tajvani irodája.

Ma Jing-csiu a Tajvanon jelenleg ellenzékben lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) képviseletében, de magánúton tartózkodik a kínai szárazföldön. Látogatásának deklarált célja a kontinentális Kína és Tajvan közötti kapcsolatokat jellemző feszültség csökkentése. Kíséretében kutatók, egyetemi hallgatók vannak, továbbá családtagjai is vele tartanak.

Programjában több kínai nagyváros emlékhelyeinek, egyetemeinek és kutatóintézeteinek meglátogatás szerepel. Szerdán például Nankingban, a mintegy 300 ezer áldozatot követelő 1937-es japán mészárlás emlékmúzeumát kereste fel.

A volt tajvani elnök nagy valószínűséggel nem fog találkozni Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akivel 2015-ben Szingapúrban egy percen át szorongatták egymás kezét. Hivatalban lévő tajvani vezető és szárazföldi kínai vezető között ez volt az első személyes találkozó.

Ma Jing-csiu 2008-tól 2016-ig, vagyis két választást nyerve volt Tajvan első embere. Hivatali idejében közismerten jó kapcsolatot ápolt Pekinggel, s jelentős eredményeket ért el a kétoldalú gazdasági, civil és turisztikai kapcsolatok terén, de a politikai tárgyalásoktól elzárkózott. 2016-ban a függetlenségpárti Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje, a jelenleg is hivatalban lévő Caj Jing-ven nyerte az elnökválasztást Tajvanon.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑