Cadmus fordítás Cadmus

A háború sújtotta országokban a gyerekek harmada nem tud iskolába járni

A természeti csapás és konfliktus sújtotta országokban az 5 és 17 év közötti gyerekek harmada nem tud az iskolai oktatásban részt venni – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szerdán közzétett jelentéséből.

Az UNICEF szerint világszerte mintegy 104 millió gyerek érintett, a legrosszabb a helyzet Nigerben, a Közép-afrikai Köztársaságban, Dél-Szudánban és Eritreában. A listán szereplő országok közül az első tíz Afrikában található.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója elmondta: a válság- és konfliktus sújtotta országokban élő gyerekek, illetve fiatalok duplán vannak büntetve azáltal, hogy iskoláikat lerombolják, katonák szállják meg, vagy fegyveresek támadásainak célpontjaivá válnak. Rávilágított, hogy az elveszített tanulóéveket csak ritkán tudják bepótolni. „Hosszú távon ők, és országaik, amelyekben élnek, önmagát ismétlő szegénységi körforgásnak vannak kitéve” – hangsúlyozta Fore.

A dokumentummal az UNICEF az oktatás hiányosságaira akarja felhívni a figyelmet a háború és katasztrófák sújtotta országokban az ENSZ Közgyűlésének 73. ülésszaka alkalmából. A világszervezet gyermekalapja szerint a nemzetközi humanitárius segélyek alig négy százaléka van előirányozva oktatási célokra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑