Cadmus fordítás Cadmus

A Hamász támogatja a mielőbbi közvetett fogolycsere-tárgyalásokat

A Hamász palesztin mozgalom támogatja a közvetett fogolycsere-tárgyalások mielőbbi megkezdését Izraellel – jelezte a szervezet gázai vezetője, Jahja Szinvar hétfőn.

Szinvar egy sajtótájékoztatón nyilatkozott, miután Abbász Kámil, az egyiptomi hírszerzés vezetője a nap folyamán a Gázai övezet vezetőivel tárgyalt az Izrael és Hamász közötti tűzszünet megerősítéséről, az újjáépítési tervek megvitatásáról és a fogolycseréről.
A Hamász és Izrael nemrég 11 napos háborút vívott egymással, amelyet tűzszüneti egyezmény zárt le május 21-én. A kölcsönös vérontásban a Gázai övezet 254 lakója és 12 izraeli vesztette életét, és sokan megsebesültek.

A gázai lakásügyi minisztérium szerint a háborúban 1500 lakóegység semmisült meg, további 1500 helyrehozhatatlanul megrongálódott, és mintegy 17 ezer otthonban részleges károk keletkeztek. A minisztérium egyik illetékese szerint az újjáépítés költsége legalább 150 millió dollár.

Szinvar elmondta: közölték az egyiptomi delegációval, hogy nem ellenzik, ha az újjáépítés és a fogolycsere párhuzamosan zajlik, ugyanakkor szigorúan külön akarják kezelni a két témát.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter vasárnap Kairóban szóba hozta, mennyire fontos Izraelnek, hogy hazakerüljön két 2014-ben meggyilkolt katona, Oron Saul és Hadar Goldin holtteste. Emellett két izraeli civilről, Avraham Mengiszturól és Hisam asz-Szajedről is említést tett, akik önszántukból léptek be a Gázai övezetbe, és azóta őrizetben vannak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑