A Hezbollah katonai szervezet kiépítésébe kezdett a Golán-fennsík szíriai oldalán

 Az izraeli hadsereg szerint  katonai szervezet kiépítésébe kezdett a Hezbollah libanoni síita csoport a Golán-fennsík szíriai oldalán – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

Az iráni támogatással működő Hezbollah egyik csoportja az utóbbi hónapokban – az izraeli hadsereg közlése szerint Bashar Al-Assad szíriai elnök tudta nélkül, – a fennsík szíriai oldalán olyan infrastruktúra kiépítésébe kezdett, amely Szíria felől mérhet majd csapást Izraelre.

A Hezbollah emberei elsősorban hírszerzéssel, szíriaiak beszervezésével foglalkoznak, de fegyvereket is birtokolnak, robbanószerkezeteket, gépfegyvereket és páncéltörő rakétákat halmoztak fel Sziriában. Az Abu Haszan Szadzsad vezetésével működő libanoni egység célja terrortámadások a végrehajtása Izrael ellen, valamint egy új frontvonal megteremtése Izraellel szemben a Golán-fennsíkon, amelynek nyugati része 1967-óta izraeli megszállás alatt áll.

Amit Fiser, az izraeli hadsereg goláni egységének tábornoka bejelentette, mindent el fognak követni, hogy kiűzzék őket Szíriából, és ezzel helyreállítsák a térség stabilitását.

“Azt állítják, hogy ez meglepetés Assadnak. De nem világos számomra, hogy akkor a Hezbollah emberei és barátaik miként használhatják a szíriai katonai infrastruktúrát, és működhetnek együtt a rendszerhez hű milíciákkal” – vonta kétségbe Simrit Meir katonai szakértő Twitter-üzenetében azt az állítást, hogy Assad szíriai elnök nem tudott volna a Hezbollah terjeszkedéséről.

A Golán-fennsík szíriai részén nyáron értek véget a harcok, amikor a Szíriai Arab Hadsereg katonái Damaszkuszhoz  kiszorították onnan az iszlamista csapatokat.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑