Cadmus fordítás Cadmus

A hírhedt ukrán Azovban harcoló brit veterán zsoldost fogtak el a Donbasszban

2022. 07. 19.

Egy brit férfi, aki a hírhedt “Azov” ezred oldalán harcolt Mariupolban, egy orosz újságíró által a hétvégén közzétett videóban kérte London segítségét. A John Hardingként azonosított férfi a videón azt mondja, hogy ellenkező esetben “halálbüntetéssel nézne szembe”.

“Azt mondanám Boris Johnsonnak, ha tud segíteni, ha befolyásolni tudja Zelenszkij elnököt, ha befolyásolni tudja a Donyecki Népköztársaság (DNR) elnökét, vagy ha befolyásolni tudja Putyin elnököt, akkor kérem, tegye meg” – hallható Harding azon a videón, amelyet az orosz Pervij Kanal műsorszolgáltató tudósítója, Marina Kim tett közzé Telegram-csatornáján.
“EMBEREK ÉLETE MÚLIK EZEN. SZÓVAL, HA TUDNAK, KÉREM, SEGÍTSENEK” – TESZI HOZZÁ, MONDVÁN: “KÜLÖNBEN HALÁLBÜNTETÉS VÁR RÁM. A BARÁTAIMRA HALÁLBÜNTETÉS VÁR”.

Harding barátai és családja megerősítette a BBC-nek, hogy ő van a videón. A brit külügyminisztérium a brit médiának azt mondta, hogy “aggódik” a fogva tartása miatt.

Egyes nagy brit médiumok, mint a BBC és a Guardian, Hardingot csak úgy azonosítják, mint egy “50-es éveiben járó, eredetileg az észak-angliai Sunderlandből származó” férfit.

 

Egyes más médiabeszámolók – mind az orosz, mind az angol nyelvű hírportálok – szerint 59 éves, a Falkland-szigeteki háború veteránjáról van szó, aki Szíriában az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) ellen is harcolt a kurdokkal együtt.

A férfi állítólag 2018-ban csatlakozott a hírhedt ukrán “Azov” ezredhez. Állítólag májusban fogták el, amikor az “Azov” harcosainak más ukrán erőkkel együtt meg kellett adniuk magukat Mariupol városában az orosz erőkkel és a donbásszi milíciákkal folytatott több hónapos patthelyzetet követően.

Kim “brit zsoldosként” emlegette őt Telegram-posztjaiban, miközben megerősítette, hogy “egy lépésre” van az ítéletétől és a lehetséges halálbüntetéstől. A Donyecki Népköztársaság hatóságai eddig hivatalosan nem nyilatkoztak az ügyéről.

Két másik brit harcost – Aiden Aslint és Shaun Pinnert – korábban egy marokkói állampolgárral együtt halálra ítélt egy bíróság a DNR-ben. Mindannyian tavasszal adták meg magukat a DNR erőinek Mariupol városában.

London ragaszkodik ahhoz, hogy állampolgárait a genfi egyezmény értelmében hadifogolyként kell kezelni. Donyecki tisztviselők azt mondták, hogy a foglyokat zsoldosoknak tekintik, ami azt jelenti, hogy nem állnak a nemzetközi jog védelme alatt, ellentétben a normál harcosokkal. A DNR-ben halálra ítélt valamennyi külföldi fellebbezett ítélete ellen.

Oroszország korábban arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy közvetlenül a DNR-rel egyeztessen, amit az Egyesült Királyság elutasított. London többször is elutasította a Donyecki Népköztársaság megnevezését, és a régió hatóságait “orosz proxyként” emlegette.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑