Cadmus fordítás Cadmus

A hodeidai kikötők jövedelméről tárgyalnak a felek a jemeni fővárosban

2019. 05. 15.

A jemeni lázadók csapatkivonásában érintett három Hodeida tartományi város kikötőinek jövedelméről kezd tárgyalásokat kedden Ammánban a nemzetközileg elismert jemeni kormány delegációja és a húszi lázadók küldöttsége.

Mohamed Abdul-Szalám, a húszi delegáció szóvivője keddi mikroblog-bejegyzésében kifejezte reményét, hogy a felek hamar megegyezésre jutnak, és ezzel enyhítik majd a jemeniek nehézségeit. Hozzátette, hogy az ammáni találkozóra számos akadály és komoly erőfeszítés után kerül sor.

A húszik szombaton kezdték meg a csapatkivonást a Vörös-tenger partján fekvő Hodeida tartomány azonos nevű városából, illetve Szalíf és Rász Ísza kikötővárosokból. A polgárháborúban szembenálló felek ENSZ közvetítéssel elért decemberi megállapodása értelmében a csapatkivonásban érintett városok kikötőinek a bevételei a jemeni központi bank hodeidai fiókjába kerülnek, és Hodeida, illetve más tartományok közalkalmazottainak fizetését fedezik belőlük.

A csapatkivonás várhatóan még kedden befejeződik.

A húszi lázadók ENSZ által felügyelt csapatkivonásával kapcsolatban a jemeni kormány korábban kételyeinek adott hangot, bohózatnak nevezve azt. A húszik ugyanakkor már a hét végén jelezték: hasonló lépéseket várnak el a másik féltől is. A lázadók szerint részükről „ez az egyoldalú lépés” arról tanúskodik, hogy elkötelezettek a hodeidai megállapodás végrehajtása és a béke iránt.

A hodeidai kikötőkön át jut el a háború sújtotta jemeniekhez a segélyek csaknem 80 százaléka, de megfigyelők szerint jelentős fegyverszállítmányok is érkeztek ide 2014-óta, amióta a húszi lázadók tartották ellenőrzésük alatt a térséget.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑