Cadmus fordítás Cadmus

A holland bíróság nem fog vádat emelni a háborús bűnökkel vádolt izraeli védelmi miniszter ellen

2021. 12. 10.

 

Iszmail Ziada, Hollandiában élő palesztin az IDF korábbi vezetőjét, Benny Gantzot okolja, amiért egy 2014-es gázai légicsapásban hat rokona életét vesztette – közölte a Liner.hu.

Az eljárás végül nem indult el, ugyanis a holland fellebbviteli bíróság kedden úgy határozott, nem emelnek vádat Beni Ganc izraeli védelmi miniszter és egy másik, magas rangú katonai tisztviselő ellen. A döntést azzal indokolták, hogy nem indíthatnak eljárást egy olyan ügyben, melyben a holland egyetemes joghatósági szabályok alapján vádolnak valakit háborús bűnök elkövetésével.

Iszmail Ziada hollandiai palesztin első körben egy polgári per keretében nyújtotta be keresetét, aki Gancot okolja hat rokonának haláláért, akik egy 2014-es gázai légicsapás következtében vesztették életüket. Ezt a polgári eljárást egy kisebb holland bíróság 2020 januárjában már elutasította, a fellebbviteli bíróság pedig most erre hivatkozva szintén elutasította a vádemelést.

Ziada azonban nem adja fel, és fellebbezést nyújtott be azzal érvelve, hogy az egyetemes jogot ilyen esetekben is alkalmazni kell, amennyiben a kérdéses magatartás megsérti a nemzetközileg érvényes humanitárius jogokat. Ziada végül a határozat hatályon kívül helyezéséért folyamodott, ezzel együtt viszont Ganc is mentesült a büntetőeljárás alól – számolt be a Politico.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑