A humanitárius katasztrófa éve volt 2018 Jemenben

Jemenben a 2018-as év nagy részében továbbra sem csillapodtak a harcok a szaúdi hátterű Al-Hadi erői és az Irán támogatását élvező húszi csapatok között.

Bár az év végén felcsillant a béke reménye, a decemberi tárgyalások során elért eredmények törékenynek tűnnek. Márpedig sürget az idő, hiszen a harcok következtében humanitárius katasztrófa alakult ki, rengetegen vesztették életüket a civil lakosság körében, a negyedik éve pusztító polgárháború miatt az éhínség is tizedeli a lakosságot, főleg a gyerekeket.

A síita húszik több ballisztikus rakétával is célba vették a szaúd-arábiai főváros, Rijád körzetét, amire az arab koalíció rengeteg civil, köztük sok gyerek, életét követelő légi csapásokkal válaszolt a húszik által ellenőrzött jemeni területeken.

Elkeseredett harcok folytak a vörös-tengeri kikötővárosért, Hodeidáért is, amelyet a nemzetközileg elismert jemeni kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció júniusban blokád alá vont.

A szemben álló felek között a béketárgyalások felé való óvatos tapogatózások a nyár végén kezdődtek, ezzel egy időben erősödtek fel viszont a Hodeida környéki harcok is. Az első, Genfbe tervezett szeptemberi konferencia elmaradása után, amelyre a húszik azért nem mentek el, mert nem láttak megfelelő garanciákat a biztonságukra, decemberben végre sor került a tárgyalásokra.

A béketárgyalások látszólag jelentős áttöréseket hoztak

A felek az év végén a svédországi Rimbóban, az ENSZ égisze alatt folytattak megbeszéléseket. A béketárgyalások az elmúlt négy év stagnálásához képest látszólag jelentős áttöréseket hoztak. Megszületett a megállapodás a fogolycseréről, amelyet előreláthatóan január 19-ig végrehajtanak, és aláírták a tűzszünetet Hodeida ügyében is. A megállapodás szerint a húszik tizennégy napon belül végrehajtják a csapakivonást Hodeida és két másik város, Szalíf és Rász Ísza kikötőjéből a fővárosba vezető út északi részére, a három kikötő pedig a kormányerők fennhatósága alá kerül.

Rendeződni látszott tehát a helyzet, de egyelőre illúziónak tűnik a béke. Alig száradtak meg ugyanis az aláírások a papíron, máris kiújultak a harcok a kikötőváros külterületein. Válaszul Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja a harcolókat a tűzszünet betartására szólította fel, és sürgette a világszervezet megfigyelőinek mihamarabbi érkezését a térségbe a béke helyreállításának érdekében.

A béketárgyalások következő fordulójára az előzetes megállapodás szerint januárban kerül sor, ám az kiújult harcok tükrében kétséges, a közeljövőben sor kerül-e a rimbóihoz hasonló alkalomra. Szinte mindenkinek érdekében állna a nyugalom helyreállítása. A kormány végre békében kormányozhatna, de a húsziknak is fontos lenne az egyezség, ugyanis ha nem tudnak számukra kedvező békét kialkudni, meggyengülnek katonailag.

A támadásokban eddig tízezer ember vesztette életét

A legfőbb érdekelt maga a civil lakosság. Az eddigi adatok szerint a szárazföldi harcok és légi támadások során 2014 óta legalább 10 ezer ember vesztette életét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezzel kapcsolatos adatai szerint Jemenben a halálesetek csaknem 60 százalékának másodlagos oka az éhezés, és nőtt az elégtelen táplálkozás okozta halvaszületések száma is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2018-as adatai szerint 2018-ban több mint 17 millió jemeni élelmiszerellátása került veszélybe, ez pedig 24 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. A WHO legfrissebb adatai szerint körülbelül 400 ezer gyereket fenyeget éhínség, 10 százalékuk az éhhalál küszöbére érkezett.

Hodeida ostroma következtében is meredeken emelkedett a halottak száma, ugyanis ezen a Vörös-tenger partján fekvő kikötővároson keresztül jut be az országba az élelmiszerszállítmányok mintegy 70 százaléka. Ezzel tovább nehezítette az így is sokat szenvedett lakosság életét. Hodeida blokádja miatt csaknem a duplájára nőttek az árak a fekete piacon.

Ezek alapján a kommentárok joggal állapítják meg, hogy Jemen számára 2018 a humanitárius katasztrófa éve.

Hirado.hu 

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑