Cadmus fordítás Cadmus

A húszik a legnagyobb csapást mérték Szaúd-Arábiára a beavatkozás évfordulóján

A jemeni húszik pénteken közölték, hogy 18 drónnal és nyolc ballisztikus rakétával csapást mértek Szaúd-Arábiára az eddigi legnagyobb támadásban a szaúdi vezetésű koalíció jemeni beavatkozásának hatodik évfordulóján.

Szaúd-Arábia a héten tűzszüneti kezdeményezést javasolt a síita húsziknak.

Pénteken hat éve annak, hogy Rijád vezetésével az arab katonai koalíció katonai eszközökkel is beavatkozott a jemeni polgárháborúba a Szaúd-Arábia riválisa, Irán támogatását élvező húszi lázadókkal szemben.

Jahja Szárí húszi katonai szóvivő közleménye szerint a felkelők csütörtök éjszakai támadásukban szaúdi katonai támaszpontokat és egyéb “létfontosságú létesítményeket” vettek célba, köztük a Saudi Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalatét. Szárí figyelmeztetett, hogy további súlyosabb támadásokat készek végrehajtani a közeljövőben, és ismételten felszólította Rijádot, hogy vessen véget jemeni agressziójának és a Jemennel szembeni légi, tengeri és szárazföldi blokádnak.

Ezzel szemben a húszik vezetője, Abdul-Málik al-Húszi csütörtökön közölte: készen áll a békére a szaúdi békejavaslat után, benne a tűzszünetre való felhívással, a szanaai nemzetközi repülőtér újranyitásával öt év után és az ENSZ égisze alatt folytatandó tárgyalásokkal. A húszi vezető azonban jelezte, hogy Rijádnak mindenekelőtt véget kell vetnie katonai műveleteknek és a blokádnak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑