Cadmus fordítás Cadmus

A húszik blokkolják az ENSZ segélyeit Szanaában

Átmenetileg megtiltják az ENSZ segélyszállító repülőgépeinek leszállását a jemeni fővárosban – jelentették be szerdán a Szanaát ellenőrzésük alatt tartó húszi lázadók, válaszul arra, hogy szaúdi ellenségeik korábban lezárták a fő vörös-tengeri kikötőjüket.

Szanaát még 2014-ben foglalták el az Irán által támogatott lázadók. Az ország a polgárháború miatt súlyos humanitárius válságba süllyedt, és ezen az ENSZ próbál segíteni.

A húszik a tiltással arra hivatkoznak, hogy nincsen a fővárosban elég üzemanyag a repülőgépek ellátására.

Az ellenük harcoló és az ország légterét ellenőrző, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció kizárólag a világszervezet segélyszállítóinak engedélyezné a leszállást a fővárosban.

Az arab háborús koalíció megtiltotta a kirakodást a Hodeida kikötőjében veszteglő több mint húsz kereskedelmi áruszállító hajónak, és ezzel visszatart nagyjából 500 ezer tonna szállítmányt, benne a repülőgépek és más gépjárművek ellátására szolgáló üzemanyagot.

A húszi tilalom szerdától van érvényben határozatlan ideig. Indoklásul azt hozták fel, hogy három hónapja hiába várnak a segélyek átadására, noha augusztus végén már értesítették a világszervezetet a szükséghelyzetről.

Az ENSZ egyik névtelenül nyilatkozó illetékese viszont azon véleményét hangoztatta, hogy a lázadók a humanitárius segélyt saját háborús céljaikra használják fel. Hodeidába érkezne az ENSZ szállítmányainak a 70 százaléka.

Jemenben 2015-ben avatkozott be a Szaúd-Arábia vezette koalíció az “arab tavasz” nyomán kirobbant polgárháborúba a korábbi elnök hatalmának visszaállítása céljából.

A húszik az ország északi része felett vették át a fegyveres ellenőrzést, beleértve a fővárost is. Délen tőlük független harcoló csoportok szeretnék elérni a saját országrészük elszakadását.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑