Cadmus fordítás Cadmus

A húszik elfoglalták az elnöki palotát Ádenben a Al-Hadihoz hű erőktől

2019. 08. 11.

A Dél-Jemen függetlenségéért küzdő húszik szombaton elfoglalták az elnöki palotát Ádenben a Szaúd-Arábia által támogatott Manour Al-Hadi ex-enökhöz hű erőktől és megerősítették a kikötőváros ellenőrzését – közölték helyi források és a sajtó.

Szerda óta tartott a harc az elnöki palotáért. Az ország déli részén fekvő Áden azt követően lett a nemzetközileg elismert kormány ideiglenes székhelye, hogy az Irán által támogatott húszi erők 2014 végén elfoglalták az ország tényleges fővárosát, Szanaát. Az úgynevezett Déli Átmeneti Tanácshoz köthető felkelők szombaton nagyobb harc nélkül vették birtokukba Áden központi negyedét, miután az elnöki gárda elhagyta a területet – számoltak be helyi források.

A vád, államcsíny

Egy nevét elhallgató forrás elmondta, hogy számos elnöki gárdista csatlakozott a szeparatistákhoz. Ez utóbbiak a világhálóra feltettek egy videót, amit a nemzetközileg elismert jemeni elnök Abed Rabbó Manszúr Hádi kormányának korábbi székhelyén, az elnöki palota belsejében készítettek szakadár fegyveresek.

Szombaton a szakadárok arról is beszámoltak, hogy Áden környékén számos, korábban a kormányhoz hű erőknek bázisul szolgáló katonai támaszpontot is ellenőrzésük alá vontak. A történtek után a Hádi kormány külügyminisztériuma azzal vádolta meg a szakadárokat, hogy államcsínyt követtek el a nemzetközileg elismert kormány ellen.

Találkozót sürgetnek

A helyi sajtó értesülése szerint az elmúlt 24 órában 30 ember halt meg, több tucatnyian megsebesültek a kormányerők és a szeparatisták összecsapásaiban Ádenben. Szaúd-Arábia szombaton arra szólította fel a feleket, hogy sürgősen tartsanak találkozót a sivatagi királyságban, hogy rendezzék nézeteltéréseiket. A Rijád vezette koalíció képviselője egyben a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel, hozzátéve, ha ez nem következik be, akkor katonai erőt vetnek be a tűzszünet megsértőivel szemben.

Értesülések szerint a Déli Átmeneti Tanács máris jelezte, hogy kész azonnal beleegyezni egy tűzszünetbe és felfüggeszteni a harcokat.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑