Cadmus fordítás Cadmus

A járvány segíti az Iszlám Állam terrorszervezetet

2020. 05. 14.

Az Irakban állomásozó norvég katonai kontingens vezetője szerint a Közel-Keleten az a paradox helyzet állt elő, hogy míg a világ a koronavírus okozta járvány ellen küzd, az Iszlám Állam terrorszervezet támadásai ismét megszaporodtak.

Az Iszlám Állam harcosai Irakban ritkán lakott agrárterületeken bújnak meg, onnan támadják a helyi kormányerőket, melyek azért is küzdenek, hogy segítsenek visszafogni a Covid-19-járvány terjedését – mondta Stein Grongstad, a 70 fős norvég különítmény vezetője szerdán egy lapinterjúban.

Iraknak a világjárvány mellett az Iszlám Állam megújult támadásai és a gazdasági hanyatlás is kihívást jelentenek. A történelmi mélypontra visszaeső olajárak pénzügyi válságba sodorják az országot, amely a nyersolaj exportjából fedezi állami kiadásainak 90 százalékát.

A dzsihadista fegyveresek “földművelésbe vont területeken tartózkodnak, és ezért kisebb az esélye, hogy elkapják a vírust” – mondta az alezredes a VG című norvég napilapnak. Hozzátette, hogy a terroristák az elmúlt hetekben ismét gyakran célba vették az iraki kormányerőket, amelyek tevékenysége “jelenleg nem annyira összehangolt, mint a járvány előtt”.

Az Iszlám Állam újabban Szíria helyett Irakban harcol, ráadásul megerősödött anyagilag és katonailag is – mondta Grongstad.

A NATO-tagország Norvégia katonai különítménye 2017 óta van jelen Irak nyugati, sivatagi tartományában, el-Anbárban. Az itt állomásozó katonák az iraki biztonsági erők kiképzésében vesznek részt.
Irakban több mint 2700 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 109-en meghaltak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑