Cadmus fordítás Cadmus

A jemeni al-Kaida gratulált a táliboknak

2021. 08. 19.

Gratulált a tálibok afganisztáni hatalomátvételéhez csütörtökön az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya, és a harc folytatását ígérte.

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) által idézett közleményében az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) kiemelte, hogy “a tálibok példája azt bizonyítja, van értelme fegyvert fogni a megszálló erők ellen”.

A közleményben a szervezet továbbá “délibábnak” nevezte a demokráciát, helyszíni beszámolók szerint pedig a terroristák tűzijátékkal ünnepelték az afganisztáni hatalomátvételt.

A tálibok 1996 és 2001 között már uralták Afganisztánt, és ekkor menedéket nyújtottak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kitervelő Oszama bin Ladennek és társainak, amire válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció elűzte őket a hatalomból.

Jóllehet a tálibok és Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban Dohában született békemegállapodás értelmében az előbbiek ígéretet tettek arra, hogy nem nyújtanak menedéket terroristáknak, elemzők attól tartanak, hogy a tálibok és az AQAP nem szakítják meg egymással a kapcsolatot az előbbiek hatalomra kerülésével.

Az Egyesült Államok az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén, az amerikai légierő pedig többször hajtott végre csapásokat a szervezet jemeni bázisai ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑