Cadmus fordítás Cadmus

A jemeni elnök átadja a hatalmat az új elnöki tanácsnak

2022. 04. 07.

A jemeni elnök csütörtökön bejelentette, hogy új elnöki tanácsot hoz létre a húszi lázadók elleni 2014-es háborúban vérbe fojtott ország irányítására – számolt be a helyi állami média.

„Visszafordíthatatlanul átruházom teljes hatáskörömet erre az elnöki tanácsra” – mondta Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök kora reggel, a szaúdi fővárosban folytatott béketárgyalások utolsó napján egy televíziós nyilatkozatban.

Az új tanács nyolc tagú lesz, és Rashíd al-Alimi, az államfő korábbi belügyminisztere és tanácsadója fogja vezetni.

A nemzetközi közösség által elismert és 2015 óta a szaúdi vezetésű katonai koalíció által támogatott Hádi kormánya és a húszi lázadók – akiket Irán támogat, amely tagadja, hogy fegyverrel látná el őket – azóta harcolnak a hatalomért, hogy a felkelők 2014-ben elfoglalták a fővárost, Szanaát.

Az ENSZ által kidolgozott egyezmény szombaton lépett életbe – a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napján –, ami reményt jelent a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát okozó háborúban.

Az új szerződés értelmében, amely a harcoló felek beleegyezésével megújítható, minden légi, szárazföldi és tengeri katonai támadást be kell szüntetni a konfliktusban, amely az ENSZ szerint több százezer ember halálát okozta, és az elszegényedett Arab-félszigeti országot az éhínség szélére sodorta.

A megállapodás értelmében a kormányerők beengednek 18, üzemanyagszállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldják a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba.

A szemben álló felek ezen felül vállalták, hogy megvitatják a közutak megnyitását a tartományok között, elősegítve ezzel a lakosság szabad mozgását.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑