Cadmus fordítás Cadmus

A jemeni konfliktus lezárását sürgette az orosz külügyminiszter

2021. 03. 11.

A jemeni konfliktus lezárásáért emelt szót Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Rijádban szaúd-arábiai kollégájával közös sajtótájékoztatóján.

Lavrov kiemelte: a szembenálló feleknek tárgyalóasztalhoz kell ülniük.

Eközben Fajszal bin Farhan asz-Szaúd szaúd-arábiai külügyminiszter azt hangsúlyozta: Rijád lépéseket tesz annak érdekében, hogy mindenkit elrettentsen az olajlétesítményei elleni csapásoktól.

A jemeni síita lázadók az elmúlt hetekben fokozták támadásaikat Szaúd-Arábia ellen.

A szaúdi tárcavezető emellett elmondta: Rijád a továbbiakban is együttműködik Moszkvával az OPEC+ keretében, hogy a termelők és a fogyasztók számára egyaránt tisztességes olajárakat biztosítsanak.

Az olajárak rövid időre megemelkedtek, miután vasárnap rakéta- és dróntámadás érte a sivatagi királyságot. A csapás során célba vették Rász Tanúrát, az ország egyik legrégebbi finomítóját, amely egyben a Perzsa(Arab)-öböl legnagyobb olajtárolással és -szállítással foglalkozó létesítménye. A létesítményben nem keletkeztek komolyabb károk.

A külügyminiszter rámutatott: a jemeni konfliktus lezárását célzó nemzetközi erőfeszítéseknek megoldást kell találniuk arra a problémára, hogy Irán fegyverekkel, például ballisztikus rakétákkal és drónokkal látja el a húszikat. A húszik tagadják, hogy Teherán bábjai lennének, és az iráni kormány is visszautasította a lázadók támogatására vonatkozó vádakat.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑