Cadmus fordítás Cadmus

A jemeni konfliktus szereplői kiéheztetést alkalmaztak háborús eszközként

A jemeni polgárháború szereplői kiéheztetést alkalmaztak háborús eszközként – állapította meg két jogvédő szervezet szerdán közzétett jelentésében.

A 275 oldalas dokumentumot a jemeni székhelyű Mvatana és a Global Rights Compliance emberi jogi szervezetek állították össze.
Mindkét jogvédő szervezet felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy utalja az esetleges jemeni háborús bűncselekmények kivizsgálását a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé.

A jelentés olyan eseteket rögzített, amelyekben a jemeni kormányerők oldalán harcoló, szaúdi vezetésű koalíció légicsapást mért farmokra, víztisztító létesítményekre és kisebb halászhajókra is az iráni támogatást élvező húszi síita lázadók elleni harcban. A felkelők részéről pedig olyan történéseket dokumentált, amelyek során akadályozták a nélkülözhetetlen humanitárius segélyek, egyebek között élelmiszerek eljuttatását az ellenőrzésük alatt lévő térségekbe.

A jelentés mindemellett kiemeli, hogy a jemeni lázadók széles körben használnak gyalogsági aknákat, amelyek több juhászt is megöltek, illetve megcsonkítottak, de kárt okoztak a nyájakban is, és meggátolták a földműveseket, hogy biztonságban hozzáférhessenek földjeikhez.

A jelentés mindenekelőtt Haddzsa, Szaada, Hodeida és Taiz kormányzóságokban 2015 és 2021 között zajlott olyan összecsapásokra összpontosít, amelyek hatással voltak a lakosság élelmiszer- és ivóvízellátására. A jogvédők szerint a konfliktus szereplői jelentős mértékben akadályozták a civil lakosság ellátását, miközben ismerték a viszontagságos humanitárius helyzetet, “amelyben a többi között gyerekek is éhen haltak”.

A Mvatana 2015 márciusa és 2021 augusztusa között mintegy 580 szaúdi bombázást jegyzett fel, amelyekben civilek ezrei haltak, illetve sebesültek meg. Kilencven a légicsapások közül farmokat, mezőgazdasági térségeket, felszerelést, járműveket, valamint élelmiszerraktárakat sújtott.

A húszi lázadókat pedig azzal vádolta meg a jogvédő szervezet, hogy őrizetbe vették és megfélemlítették a humanitárius dolgozókat, akadályozva a segélyszállítmányok eljuttatását a nélkülözőkhöz, illegálisan lefoglalva tulajdonukat. Hozzátette, mindez ahhoz vezetett, hogy az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) 2019 és 2020 között felfüggesztette műveleteit a felkelők uralta térségekben, ami 850 ezer rászoruló jemenire volt negatív hatással.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű koalíció támogat. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán komolyabban megvetheti lábát az Arab-félszigeten a síita fegyveresek térnyerésének következtében.

A jemeni polgárháborúban milliók váltak földönfutóvá és több mint 233 ezer ember vesztette életét. Az ENSZ szerint a világ legnagyobb humanitárius tragédiája alakult ki az országban, ahol a 30 milliós lakosság 80 százaléka szorul segítségre.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑