2019. 04. 12.

A katonaság kezében van Algéria jövője

Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök bejelentette, hogy elvárja az ország ügyészségétől az utcai tüntetők által korruptnak tartott kormányzó elit tagjai elleni vizsgálatokat – jelentette az MTI. A vezérkari főnök egyben ígéretet tett arra, hogy segíteni fogja a választásokhoz vezető átmenetet.

Megfigyelők szerint Gáid Szaláh altábornagy kijelentései eddig a legerősebb jelei annak, hogy a hadsereg fogja játszani az észak-afrikai államban hagyományosnak mondható királycsináló szerepet. „A hadsereg teljesíteni fogja a nép követeléseit” – hangoztatta Gáid Szaláh egy katonai támaszponton.

Algériában a tömeges tiltakozások azután kezdődtek, hogy idén február közepén a 82 éves Abdel-Azíz Buteflika bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson, ötödik elnöki mandátumáért. A megmozdulások hatására és a hadsereg nyomására az államfő a múlt héten lemondott hivataláról. Abdel-Kader Benszaláh ideiglenes elnök hivatala szerdán jelentette be, hogy július 4-én tartanak elnökválasztást Algériában.

A belügyminisztérium tíz új politikai párt alapítására adott ki engedélyt, s 22 országos, illetve regionális nem kormányzati szervezetet vett nyilvántartásba.

Szerdán azonban ismét ezrek vonultak az utcákra, hogy Benszaláh ideiglenes elnök és Nureddin Bedui ügyvivő miniszterelnök ellen tüntessenek. Sem Benszaláhot, sem Beduit nem támogatja az ellenzék és a Buteflikát megbuktató több ezer tüntető, ugyanis a volt elnök szövetségeseit látják bennük.

Magyar Nemzet

, , , , , ,
Back to Top ↑