2019. 01. 18.

A kenyai rendőrség kilenc embert vett őrizetbe a terrortámadással összefüggésben

A támadást egy szomáliai fegyveres csoport követte el a kenyai főváros központjában lévő DusitD2 épületegyüttesnél, ahol a biztonsági erők 20 órás ostrom során megölték az öt támadót.

Joseph Boinnet kenyai rendőr-főfelügyelő szerdán közölte, hogy két embert vettek őrizetbe a támadásokkal összefüggésben, az azonban nem derült ki, hogy a további hét gyanúsítottat pontosan mikor fogták el.

A nyomozók jelenleg még egy nőt keresnek, akit azzal gyanúsítanak, hogy Kiunga városából – a mombasai kikötőn keresztül – fegyvereket hozott Nairobiba. Kiunga a szomáliai határ közelében fekszik.

A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet jelentkezett. Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia már kedden jelentkezett a támadás elkövetőjeként, majd csütörtök hajnalban közölték: a Nairobi központjában lévő DusitD2 épületegyüttes elleni támadást azért hajtották végre, mert így akarták megbosszulni, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A halálos áldozatok közül 16 ember kenyai volt. Meghalt egy amerikai és egy brit állampolgár is. Három halálos áldozat pedig afrikai, de állampolgárságukat egyelőre nem tudják – közölte a rendőrség még csütörtökön.

Kenya – mely otthont ad több nemzetközi vállalatnak és az ENSZ-nek – gyakran válik az al-Shabaab támadásainak célpontjává, mióta 2011-ben csapatokat küldött a szomszédos Szomáliába. 2013-ban az al-Shabaab egy nairobi bevásárlóközpontban történt merénylet során 67 embert ölt meg.

Az al-Kaida terrorhálózathoz köthető al-Shabaab csoport célja Szomália nyugatbarát kormányának megbuktatása, és az iszlám törvénykezés, a saría bevezetése az országban.

MTI

, , , , , , , ,
Back to Top ↑