Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

A keresztényüldözés okairól tartanak konferenciát

2018. 11. 24.

A keresztényüldözés okairól és a védekezési lehetőségekről tartanak konferenciát a hétvégén. Manapság sokat beszélünk arról, hogy a világban milyen támadásoknak vannak kitéve a keresztények. A konferencián a múltba is visszatekintenek majd, annál is inkább, mert gyakorlatilag 100 éve vált itthon poltikai programmá a keresztényüldözés a kommunista párt megalakulásakor.

A konferencia arra a kérdésre keresi a választ, melyek azok az indítékok, amelyek a keresztények elleni jogi, fizikai vagy más fellépéssel jártak, és ezekkel szemben a keresztény közösségek az adott történelmi, földrajzi környezetben milyen sikeres védekezési stratégiát alakítottak ki.

A Keresztények ellenszélben – Keresztényüldözés és védekezési stratégiák a múltban és a jelenben elnevezésű konferencia a keresztényüldözés elmúlt 2000 éves történelmét szeretné bemutatni – közölte Nagy Levente, a Pécsi Tudományegyetem docense és a konferencia egyik szervezője. Mint mondta, a konferencia alapötlete egy másodéves régész hallgatótól származik, hosszas egyeztetések után pedig kialakultak a konferencia támogatói is.

Szakmai partnerként a konferencia társszervezője a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárság, a Pécsi Tudományegyetem, az MTA Pécsi Területi Bizottság Régészeti Munkabizottsága, a Pécsi Egyházmegye és a Janus Pannonius Múzeum – sorolta Nagy Levente az M1 Ma Este című műsorában.

Szimbolikus dátumválasztás

A konferencia különlegessége, hogy a szombati konferencia nap a Cella Septichora Látogatóközpontban lesz, a világörökséggé nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében, ahol az ókeresztény mártírokról is szó lesz – mondta. Szimbolikus a dátumválasztás is, a konferencia kezdőnapján, november 24-én lesz ugyanis a századik évfordulója, hogy megalakult a Kommunisták Magyarországi Pártja, amelynek egyik fő célkitűzése, programpontja éppen a keresztényüldözés volt.

A második napon, november 25-én a GULAG táborokba hurcoltakra emlékezünk, és a kommunizmus igazi természetére. A Szovjet-Oroszországból hazánkba is importált bolsevizmus ugyan minden vallási közösséget támadott, ám a legkevesebben éppen a kereszténységet – fűzte hozzá.

A keresztényüldözés motivációinak bemutatása

Hazánkban tulajdonképpen 1918. november 24-én vált politikai programmá, vette kezdetét a modernkori keresztényüldözés, amelynek azonban a világban évezredes a története. A konferencia célja, hogy feltárja és bemutassa a keresztényüldözés motivációit, mozgatórugóit és társadalmi hatásait az ókori kezdetektől egészen a napjainkig.

A konferencia a keresztényüldözés jelenségét elsősorban a történettudomány, a régészet és a biztonságpolitika aspektusából kívánja bemutatni, egyben lehetőséget szeretne nyújtani a kereszténység jelenlegi helyzetének áttekintésére is. A tanácskozás fókuszában a keresztényüldözés jelenségének és okainak minél szélesebb körű, tudományterületeken átívelő feltárása és bemutatása áll.

A konferencia egyrészt alkalmat teremt a különböző tudományterületeken dolgozó kutatók számára eredményeik ismertetésére, másrészt lehetőséget ad a jövőbeli közös szakmai munkára, illetve együttműködésre, ezzel is támogatva a szakmai közösségek oktatási és kutatási tevékenységét.

A történelmi tapasztalatok összegzése

A konferencia alkalmas lehet mindazon történelmi tapasztalatok összegzésére, amelyek segíthetik a keresztényüldözés mozgatórugóinak, valamint a kereszténység jelenlegi helyzetének mélyebb megértését. A konferencia akár nyitánya is lehet egy, a keresztényüldözés és a kereszténység történetével, régészetével, illetve a jelenlegi helyzetével foglalkozó kétévenként megrendezett konferenciasorozatnak.

A PTE Régészet Tanszék ókeresztény régészeti kutatási eredményeit bemutató a legutóbbi nyugat-európai konferenciákon kiderült, hogy Európa számos tudományos műhelye részéről érdeklődés mutatkozik egy hasonló tematikájú, angol nyelvű nemzetközi konferencia iránt is.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑