Cadmus fordítás Cadmus

A kínaiak elkezdték felvásárolni az afrikai lítiumbányákat

2021. 12. 30.

Az okostelefonokhoz nélkülözhetetlen a lítium, amelyből Kínában nem bányásznak eleget. Ezért Afrikában idén már a harmadik bányát vásárolják meg – közölte a HVG.

378 millió dollárért vette meg egy ausztrál cégtől Zimbabwéban a Csöcsiang Huaoju Cobalt Afrika egyik legnagyobb lítiumbányáját, amelyikből 42,3 millió tonna nyersanyagot lehet a felszínre hozni – írja a francia közszolgálati portál, az RFI.

Ezt megelőzően a Kongói Demokratikus Köztársaságban szerzett egyharmados érdekeltséget egy másik kínai cég a helyi lítiumbányában. A harmadik kínai lítiumbánya Maliban van, ahol az iszlamista lázadókkal folyó küzdelem állandó bizonytalanságot jelent.

Bár a kínaiak maguk is jelentős készletekkel rendelkeznek, de olyan sok okostelefont gyártanak, hogy a kereslet kielégíthetetlen. A Goldman Sachs szerint ebben az évtizedben meg kellene négyszerezni a lítiumkitermelést ahhoz, hogy az akkumulátorok megfelelő számban álljanak rendelkezésre a világpiacon.

Kína az elmúlt 5 évben megduplázta a saját kitermelését, pedig ennek óriási környezetkárosító hatása van. A kínaiak ezért is igyekeznek külföldről biztosítani a lítiumot, mert a bányavidéken holdbéli táj alakul ki, amely károsíthatja az ott élők egészségét.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑