A konstantinápolyi pátriárkát megdöbbentette és elszomorítja, hogy Ankara mecsetté alakíthatja vissza a Hagia Sophiát

Megdöbbentőnek és elszomorítónak nevezte I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, hogy Törökország tervbe vette, hogy a Hagia Sophiát ismét mecsetté alakítsák át – derül ki a Kathpress katolikus hírügynökség pénteki jelentéséből.

A Kathpress a Wall Street Journal című amerikai lapra hivatkozva azt írja, hogy az egyházi vezető szerint a konstantinápolyi egyház 17 évszázada túlél, és Isten akaratával örökre fennmarad a Boszporusz partján.

“Mit mondjak keresztény vezetőként és konstantinápolyi pátriárkaként? Ahelyett, hogy összekötne minket, megoszt bennünket egy 1500 éves örökség” – fogalmazott az Hagia Sophiával kapcsolatban I. Bartolomaiosz.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az elmúlt hetekben többször szorgalmazta, hogy az épület váljon ismét muszlim imahellyé. Az Hagia Sophia sorsáról július elején dönt az úgynevezett államtanács Törökországban.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya a VI. században épült, Justinianus császár uralkodása idején és akkor a bizánci építészet kicsúcsosodása és a világ legnagyobb keresztény temploma volt. Konstantinápoly 1453-as bevételét követően az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A világi jelleget öltő Török Köztársaságban azonban 1934 óta az épület múzeumként működik.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑