Cadmus fordítás Cadmus

A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja nyugat-európai orosz ortodox exarchátusát

2018. 12. 02.

A konstantinápolyi patriarkátus feloszlatja a nyugat-európai orosz ortodox egyházközségek exarchátusát – jelentették ukrán és orosz hírügynökségek az Ortodoxie hírportálra hivatkozva.

A franciaországi és nemzetközi ortodoxiáról 2005 óta tájékoztató Ortodoxie portál jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a döntést a konstantinápolyi egyház szinódusának november 27. és 29. között Isztambulban tartott ülésén hozták meg.

A döntés egy 1999. évi patriarkátusi rendeletet érvénytelenít, amelynek értelmében a nyugat-európai exarchátus a konstantinápolyi patriarkátusnak volt alárendelve, de a saját szabályzata alapján működött, és köteles volt megtartani az orosz miserendet.

Az orosz egyházközségek nyugat-európai exarchátusa a konstantinápolyi patriarkátusnak alárendelt részegyház, a központja Párizsban van. Mintegy nyolcvan egyházközség, templom, kolostor és remetelak tartozik hozzá Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Dániában, Olaszországban és Spanyolországban. A papság több mint száz lelkészt számlál – írta a hírről beszámolva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Novemberben vált ismertté, hogy a firenzei Krisztus Születése és Csodatévő Szent Miklós ortodox templom közössége a nyugat-európai exarchátusból a Külföldi Orosz Ortodox Egyházhoz (ROCOR/RPCZ) ment át, mert elégedetlen volt a konstantinápolyi patriarkátussal, amely autokefalitást készül adni a kijevi patriarkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyháznak.

Az egyelőre nem ismert, kihez fognak tartozni a feloszlatott exarchátus egyházközségei.

MTI

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑