Cadmus fordítás Cadmus

A konzervatívok győztek a ciprusi parlamenti választásokon

2021. 05. 31.

A kormányzó jobbközép Demokratikus Tömörülés (DISY) a szavazatok 27,8 százalékával győzött a Cipruson vásárnap tartott parlamenti választásokön – ismertette a nicosiai belügyminisztérium hétfőn a hivatalos végeredményeket.

A DISY a 80 tagú parlamentben 17 képviselői helyet szerzett.
A második helyen a baloldali Ciprusi Nép Haladó Pártja (AKEL) a voksok 22,3 százalékával 15 parlamenti helyet tudhat magáénak.

Őket követi a politikai középen elhelyezkedő Demokrata Párt (DIKO) 11,3 százalékos szavazati aránnyal és 9 képviselővel.

A negyedik helyen a jobboldali, nacionalista Nemzeti Népi Front (ELAM) került be a parlamentbe a voksok 6,7 százalékával, ami 4 képviselői helyet biztosít számára.

Az ELAM, amely 2016-os eredményéhez képest csaknem megkétszerezte politikai támogatását, elutasítja az 1974 óta megosztott sziget újraegyesítését föderális, két zónából álló államként, amely a hivatalos kormányálláspont a szigetország újraegyesítésével kapcsolatban.

Rajtuk kívül több kisebb pártnak, így a szociáldemokratáknak is sikerült bejutniuk a törvényhozásba, amelynek 24 helyét a török cipriótáknak tartják fenn. Ez utóbbi helyeket nem töltötték be, mert a sziget megosztottsága miatt a török lakosság nem vesz részt a Ciprusi Köztársaság választásain.

Az ország északi része hivatalosan 1974 óta török megszállás alatt áll, ahol a török ciprusi közösség saját államot kiáltott ki, amelyet csak Ankara ismer el. Törökország 1974-ben azért avatkozott be Cipruson, mert az országban a görög nacionalisták átvették a hatalmat, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal. A sziget megosztottsága azóta is rendezetlen.

MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑