Cadmus fordítás Cadmus

A kormány és az ellene felkelő tálibok egyaránt megfenyegették az újságírókat Afganisztánban

Afganisztán kormánya és az ellene felkelő tálibok egyaránt megfenyegették szerdán az újságírókat, propagandatevékenységgel vádolva őket.

Ahmed Zia Szárádzs, az afganisztáni Nemzetbiztonsági Igazgatóság (NDS) – a hírszerzés – vezetője egy parlamenti zárt ülésen arról beszélt, hogy egyes tévécsatornák a táliboknak kedvező propagandát közvetítenek, ami – megfogalmazása szerint – “sokkoló”. Egy parlamenti képviselő beszámolója szerint Szárádzs azt is mondta, hogy “nem fogjuk ezt tűrni”.

Ugyanez a nyilatkozat jelent meg az NDS hivatalos twitteroldalán, ám nem sokkal később eltávolították.

Mindeközben a tálibok egyik szóvivőjükön keresztül azzal vádolták meg a médiát, hogy “egyoldalú propagandát” folytat az utóbbi napokban (a kormány mellett), ami mögött az NDS áll. Zabihullah Mudzsahid arra figyelmeztette a média munkásait, hogy következményei lesznek, ha nem tartják magukat a pártatlansághoz.

Afganisztánban az újságírók a félelem légkörében kénytelenek dolgozni, sokan közülük inkább távoztak az országból. A NAI helyi újságíró szervezet adatai szerint tavaly 11 újságírót és médiamunkást öltek meg Afganisztánban.

A legtöbb támadást senki sem vállalta magára, leggyakrabban az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet jelentkezett elkövetőként, de róla köztudott, hogy olyan akciókat is magáénak mond, amelyekhez semmi köze.

A Riporterek Határok Nélkül szervezet megítélése szerint Afganisztán a világ egyik legveszélyesebb országa újságírók számára.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑