A kormányzó párt nyert Grúziában

A kormányzó Georgiai Álom párt támogatottja, Szalome Zurabisvili nyerte a georgiai elnökválasztás második fordulóját a kaukázusi ország választási bizottsága által, a szavazatok 98,54 százalékos összesítése alapján közzétett előzetes eredmény szerint.

Az első fordulót egy hónappal ezelőtt tartották. A második fordulóba bejutott Zurabisvili mellett Grigol Vasadze, aki az Egyesült Nemzeti Mozgalmat is magában foglaló ellenzéki koalíció jelöltje. Az egy hónappal ezelőtti első fordulójában Zurabisvili a szavazatok 39 százalékát gyűjtötte be, míg ellenfele 38 százalékát.

A leadott szavazatok 98,54 százalékos összesítése alapján Zurabisvili a voksok 59,62 százalékát, mintegy 1 millió 57 ezer szavazatot, míg Vasadze 40,38 százalékát, nagyjából 718 ezer szavazatot kapott.

Vasadze elismerte vereségét, és közölte, hogy csütörtökön találkozni szándékozik választási ellenfelével.

A választási bizottság közlése szerint a részvételi arány a választáson 56,23 százalékos volt.

A szavazást megfigyelő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája, valamint az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) a csütörtöki nap során ismertetik észrevételeiket.

A 66 éves Zurabisvili Franciaországban született georgiai politikai migránsok családjában, jó nevű franciaországi és egyesült államokbeli iskolákban tanult. Később nagykövetként Párizsban szolgálta anyaországát, majd külügyminiszter lett 2004-ben. A következő évben menesztették őt. Sokan gyanakvással tekintenek a politikus asszony külföldi hátterére, és bírálják azért a kijelentéséért, hogy 2008-ban Georgia kezdett háborút Oroszország ellen. Ellenfelei oroszbarát jelöltnek tekintik, amit ő és pártja határozottan tagad. Zurabisvili érvelése szerint külföldi kötődése nagyon is alkalmassá teszi arra, hogy államfője legyen Georgiának, amely szorosabb kapcsolatok kiépítésére törekszik az Európai Unióval.

A hatvanéves Grigol Vasadze 2008-2012 között volt külügyminiszter. Arra törekedett, hogy Georgia békés eszközökkel ismét fennhatósága alá vonja Abházia és Dél-Oszétia szakadár területeket. Az ország egy évtizede mindkét terület felett elvesztette ellenőrzését, amikor Miheil Szaakasvili akkori elnök fegyverrel kísérelte meg a Moszkva által támogatott szeparatista Abházia és Dél-Oszétia fölötti ellenőrzés visszaszerzését, és emiatt fegyveres konfliktus robbant ki Oroszországgal.

A háborút öt nap alatt elvesztette Georgia. Vasadze úgy nyilatkozott, hogy Georgia már sok birodalmat túlélt és végső soron a jelenlegi „orosz birodalmat” is túléli. Azt is kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén kegyelemben részesíti Miheil Szaakasvili volt államfőt, akit két évvel ezelőtt megfosztottak állampolgárságától, és távollétében hatalommal való visszaélés vádjával elítélték.

Annak ellenére, hogy a mostani választás nélkülözi a korábbiak fontosságát, a Georgiai Álom számára mégis döntő jelentőséggel bír. A pártot Bidzina Ivanisvili georgiai milliárdos irányítja, aki Oroszországban alapozta meg vagyonát. A politikus azóta uralja az ország politikai színpadát, hogy pártja a 2012-es választáson legyőzte az egykori georgiai elnök, Miheil Szaakasvili vezette Egyesült Nemzeti Mozgalmat. Ivanisvili 2012-2013-ban kormányfő is volt.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑