Cadmus fordítás Cadmus

A közel-keleti feszültség húzza fel az olaj árát

2020. 01. 09.

Az Egyesült Államok energiaügyi információs hivatala szerint 2018-ban a világ kőolajtermelésének 21%-a haladt át a Hormuzi-szoroson. Szaúd-Arábia, Irak, Kuvait, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Katar olajexportja mind részben vagy egészben a szoroson megy keresztül.

Az Irán és az Egyesült Államok között éleződő konfliktus miatt ez az útvonal került veszélybe.

Az olajárak hétfő reggel mintegy 3%-ot emelkedtek, miután először nyitottak meg a tőzsdék Kászim Szulejmáni iráni tábornok megölése óta. Irán válaszcsapást ígért, amire az Egyesült Államok újabb fenyegetésekkel válaszolt.

– Ha bármilyen fennakadás van az olajszállításban abból a régióból, az jelentős árfelhajtó hatással jár majd – mondta a kockázatokról Edward Bell, a Commodities Research igazgatója..

Vannak alternatív útvonalak és csővezetékek, amelyek megkerülik a szorost, de ezek kapacitása korántsem elegendő.

– A régióban egyes országok áldoztak arra, hogy alternatív útvonalakon is el tudják juttatni a nyersolajat a piacaikra – folytatta Bell. – Szaúd-Arábia képes a Vörös-tengeren exportálni, az Egyesült Arab Emirátusok szállíthat Fudzseirán keresztül, így szintén kikerülve Hormuzt. Ezeknek az országoknak, ha nem is hasonló kapacitással, de marad lehetőségük eljuttatni az olajukat a nemzetközi piacra akkor is, ha a Hormuzi szorosban huzamosabb ideig akadályt szenved a forgalom.

Az esetleges hiány egy részét az Egyesült Államok a folyamatosan növekvő palaolaj-termelése is kompenzálhatja.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑