Cadmus fordítás Cadmus

A lakosság kérésére az egyik mianmari milícia felhagyott a hadsereg elleni támadásokkal

2021. 06. 16.

A mianmari Kajáh államban tevékenykedő egyik legnagyobb milícia kedden bejelentette, hogy felhagy a kormánycsapatok elleni támadásokkal a helyi települések fegyvernyugvást sürgető kérésére.

Kajáh államban a harcok következtében súlyos károk keletkeztek a lakóépületekben, és több mint százezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból.

A Karenni Nemzeti Védelmi Erők (KNDF) az egyik legnagyobb milícia, amely a hadsereg február elsejei hatalomátvételét követően alakult. A KNDF közölte, hogy a harctevékenység felfüggesztése ellenére továbbra is ellenzi a hatalomra került juntát.

A mianmari hadsereg több fronton vív háborút Kajáh, Karen, Csin, San és Kacsin államokban az etnikai csoportok lázadószervezetei ellen, amelyek a hadsereg februári hatalomátvételét követően a belső ellenálláshoz csatlakoztak.

Az ENSZ humanitárius katasztrófától tart a konfliktusövezet erdőségeiben létrejött, hevenyészett menekülttáborokban.

A jórészt vadászfegyverekkel felfegyverzett lázadókat a hadsereg terroristáknak bélyegezte, amiért összeálltak a mianmari árnyékkormánnyal.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát vezető Michelle Bachelet pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a katonai puccs óta katasztrofálissá vált az emberi jogok helyzete az országban.

Pellengérre állította a juntát azért is, mert nehézfegyvereket alkalmaz a többi között Kajáhban is. Egyben felszólította a milíciákat is, hogy kíméljék a civil lakosságot.

A mianmari katonai vezetés azzal reagált hétfőn, hogy Bachelet közleményében elfeledkezett megemlíteni a milíciák által elkövetett szabotázs- és terrorista akciókat, valamint a biztonsági erők szenvedéseit.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑