Cadmus fordítás Cadmus

A lázadók egyik vezetőjét nevezte ki Tigré tartomány ideiglenes vezetőjének az etióp kormány

2023. 03. 23.

A lázadók egyik vezetőjét nevezte ki Tigré tartomány ideiglenes vezetőjének az etióp kormány – közölte csütörtökön Twitter-üzenetben az afrikai ország miniszterelnöki hivatala.

Getachew Reda kinevezését az tette lehetővé, hogy az etióp parlament a polgárháborút lezáró béketervnek megfelelően szerdán levette a terrorszervezetek listájáról a Tigréi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF). A tigréi kormányban a TPLF más képviselői is helyet kapnak majd, és Reda mandátuma azért átmeneti, mert a helyi választások megtartását is előirányozza a béketerv.

Getachew Reda korábban szóvivőként és vezető tanácsadóként vált az etnikai alapon létrejött szervezet legismertebb arcává, így ő volt az egyik aláírója 2022 novemberében az Afrikai Unió közvetítésével létrejött békeszerződésnek.
Megfigyelők azért tartják újabb komoly előrelépésnek a tigréi kormány megalakítását, mert a háborús károk sújtotta régióban már elkezdődött a közművek, a távközlés és az alapvető szolgáltatások, köztük a bankrendszer helyreállítása és újraindítása.

Az újabb politikai lépés ezenkívül elősegíti a közutak megnyitását a humanitárius segélyek előtt. A segélyekre továbbra is döntően rászorul a hatmillió lakosú Tigré tartomány, amely két évig volt elzárva a külvilágtól a háború miatt.

Az Etiópiát korábban évtizedekig sikeresen kormányzó TPLF a 2018-as választás után szorult ki a hatalomból, mert nem ismerte el az új miniszterelnök, Abiy Ahmed hatalmát.

A nézeteltérés 2020 novemberében fegyveres konfliktusba torkollott; a harcokban és a légicsapásokban a becslések szerint százezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Az északi lázadó tartomány katonasága 2021 novemberében offenzívát indított a főváros ellen, de a kormányerők visszaverték a azt.

A véres állóháborúnak 2022 márciusában tűzszünet vetett véget, és az Afrikai Unió közvetítésével elkezdődött tárgyalássorozat eredményeként jött létre a tavaly novemberi béketerv.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑