Cadmus fordítás Cadmus

A líbiai embercsempészet ügyében is vizsgálódik az ICC

2016. 11. 23.

Kiszélesíti a Líbiában folyó vizsgálódását a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) azzal a céllal, hogy megállapítsa: emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet-e a menekültek csempészése a Földközi-tengeren – jelentette be Fatou Bensouda, az ICC főügyésze az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban.

A következő években Líbia lesz a Nemzetközi Büntetőbíróság “egyik prioritása”. Az ottani vizsgálódás során feltárt bizonyítékoktól függ, hogy a több százezer menekült becsempészését Líbiából Európába az emberiesség elleni bűncselekmények jogi kategóriájába lehet-e sorolni – mondta a főügyész Hágában. Hozzátette: a nyomozás még nem zárult le, de máris sok olyan információjuk van, amelyek főleg civilek, köztük nők és gyerekek terhére elkövetett bűncselekményekre utalnak.

Egyre több menekült indul el Európa felé az észak-afrikai partokról a Földközi-tengeren keresztül, sok esetben embercsempészek segítségével, túlzsúfolt, tengeri hajózásra alkalmatlan csónakokkal. Az ENSZ adatai szerint tavaly 3771, idén pedig már több mint 4650 ember vesztette életét a veszélyes úton.

Moammer Kadhafi líbiai vezető 2011-ben bekövetkezett bukása, illetve halála óta kaotikus állapotok uralkodnak az országban, amelyet egymással rivalizáló fegyveres csoportok irányítanak. A kusza helyzetet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet is igyekszik kihasználni.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑