2019. 09. 05.

A líbiai háború lezárását próbálja elérni az ENSZ különmegbízottja

Az ENSZ líbiai különmegbízottja kampányt indított egy nemzetközi értekezlet megrendezéséért, hogy mielőbb véget lehessen vetni annak az offenzívának, amelyet Haftar parancsnok indított öt hónapja a líbiai főváros, Tripoli elfoglalására.

Ghassan Salamé különmegbízott szerdán arra figyelmeztette a világszervezet Biztonsági Tanácsát, hogy amennyiben a konfliktus regionális és nemzetközi kulcsszereplői nem látják be, hogy csak egy politikai megoldás biztosíthatja Líbia stabilitását, úgy a harcok eszkalálódni fognak.

Ha nem sikerül haladéktalanul leállítani ezt a konfliktust – mondta –, akkor „két, rendkívül kellemetlen forgatókönyv eshetőségével kell számolnunk” – mondta. „Egy elhúzódó, alacsony intenzitású konfliktus kibontakozásával, amely még több rombolást és a nemzetközi terrorista fenyegetés fokozódását eredményezheti”, vagy azzal, hogy a szemben álló felek mögé további, katonai támogatást biztosító külső pártfogók sorakoznak fel, ami miatt a harcok még hevesebbé válnak majd, és „bizonyosan káoszba taszítják az egész térséget”.

Halífa Haftar lázadó tábornok, a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) vezetője április 4-én indította meg csapatait a nemzetközileg elismert egységkormány kezén lévő Tripoli elfoglalására. Az LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és élvezi Egyiptom, az Egyesült arab Emírségek, valamint Oroszország támogatását. Harcosai azonban kemény ellenállásba ütköztek az egységkormánnyal szövetséges milíciák részéről, amelyeket Törökország és Katar támogat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsát Tripoliból videokapcsolaton keresztül tájékoztatva, Ghassan Salamé elmondta, hogy az LNA Tripoli elleni hadjáratának kezdete óta a harcokban legalább száz civil vesztette életét, több mint háromszáz lehet a civil sebesültek és 120 ezerre tehető a lakhelyükről menekülni kényszerülők száma. Hozzátette, hogy „nincsenek megerősített adatok az elesett fegyveresekről, de szóbeli közlések alapján számuk néhány ezerre tehető”.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑