Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A líbiai kormány a főváros birtoklásáért folytatott harcok fokozódásától tart

2020. 05. 09.

A nemzetközileg elismert iszlamista líbiai kormány vezetője pénteken kijelentette, a főváros, Tripoli birtoklásáért folytatott harcok fokozódásától tart azután, hogy előző nap rakéták csapódtak be külföldi követségek közelében és legalább három ember meghalt.

Az Európai Unió és az ENSZ élesen elítélte a történteket.

A helyi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csütörtök késő este történt támadásban három civil meghalt és négy másik megsebesült az olasz nagykövet rezidenciájának külső kerületén becsapódó rakétáktól.

Korábban két másik negyed elleni tüzérségi támadásban öt civil vesztette életét. Halálukat repeszek okozták.

Az ENSZ ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy többségében civilek esnek áldozatul az ország keleti és déli részeit uraló Halífa Haftar tábornok erőinek ostromában. A fegyveres összecsapások közvetlen kihívást jelentenek a békefolyamat megteremtésének is.

Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök a nap folyamán telefonon beszélt Törökország és Olaszország nagykövetével, hogy megbizonyosodjon, nem esett bántódásuk.

Ahmed al-Moszmari, a Haftar tábornok vezette erők szóvivője ugyanakkor azt állította, hogy erőik igyekeznek elkerülni a külföldi képviseletek területét, mindig is törekedtek a diplomáciai képviseletek védelmére. Szerinte nem is csapataik, hanem “terroristák” állhatnak a történtek mögött.

Az Európai Unió egyébként pénteken a leghatározottabban elítélte az ilyen válogatás nélküli csapásokat, amelyek ellentmondanak a nemzetközi humanitárius törvénynek, az emberi élet tiszteletének.

Az ENSZ líbiai missziója pedig azt közölte, hogy dokumentálja az erőszakcselekményeket és azokat átadja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC).

Az Egyesült Államok nagykövetsége Tripoliban ugyanakkor arra szólította fel a szembenálló feleket, hogy erőfeszítéseiket inkább a koronavírus okozta járvány megfékezésére összpontosítsák.
Haftar tábornok 2019 áprilisa óta ostromolja Tripolit, amely a Szarrádzs kormány székhelye. A tábornokot a többi között az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország is támogatja, míg riválisát, Szarrádzs kormányát Törökország segíti.

Az ENSZ BT 2011-ben rendelt el fegyverembargót Líbia ellen, miután az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi vezető megbuktatása és meggyilkolása nyomán káoszba süllyedt.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑