Cadmus fordítás Cadmus

A líbiai tábornok apparátusa diplomáciai képviseletet nyitott Szíriában

2020. 03. 04.

Diplomáciai képviseletet nyitott kedden Damaszkuszban a Halífa Haftar tábornokhoz kötődő kelet-líbiai kormányzat.

„A terrorizmus legyűrhet bármely arab országot, ha engedik neki és Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy győzedelmeskedjenek” – hangoztatta Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes az ünnepélyes megnyitón.

A bengázi székhelyű kormány képviselői egyben közös harcra szólítottak fel a Törökország támogatta szélsőséges csoportokkal szemben.

 A Líbiában Haftar erőit segítő Egyesült Arab Emírségek 2018 decemberében nyitotta meg ismét damaszkuszi nagykövetségét, és fűzte szorosabbra kapcsolatait a damaszkuszi kormányával, miután a 2011-ben kitört háborúban hosszú ideig az iszlamista fegyveres csoportoknak nyújtott támogatást.

Valíd al-Moallem szíriai külügyminiszter Damaszkuszban fogadta a kelet-líbiai vezetés képviselőit vasárnap, hogy megvitassák az országaik ellen irányuló török agressziót.

Megállapodtak a külpolitikai tevékenységük összehangolásáról és olyan közös intézkedésekről is, amelyek Törökország katonai beavatkozásának elhárítását szolgálják. A két fél emellett memorandumot írt alá a diplomáciai képviseletek újranyitásáról.

Míg Szíriában a hadseregnek sikerült ismét ellenőrzés alá vonniuk az ország nagy részét a lázadóktól, addig Líbiában továbbra is két rivális kormány harcol a hatalomért – az egyik keleten, Bengáziban, a másik pedig nyugaton, Tripoliban székel.

Törökország Líbiában az iszlamista tripoli egységkormányt támogatja, Szíriában pedig az dzsihadista csoportokat.

Ankara nemrég több ezer katonával és terrorista fegyveressel erősítette meg jelenlétét a részben még iszlamisták kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol az utóbbi hetekben súlyos harcok folytak. Több alkalommal közvetlen összecsapás is zajlott a szíriai a török hadsereg között, ami emberéletek tucatjait követelte mindkét oldalon.

Tovább bonyolítja a közel-keleti és észak-afrikai helyzetet, hogy Törökország – szintén az utóbbi hetekben – az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez is köthető szíriai fegyveresket küldött Líbiába az iszlamista  tripoli egységkormány támogatására a fővárost ostromló Halífa Haftar tábornok vezette kelet-líbiai csapatok ellen – írta az AP amerikai hírügynökség.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑