Cadmus fordítás Cadmus

A mali katonai junta a közlése szerint demokráciát akar, és partnereknek tekinti a nemzetközi katonai erőket

A Maliban egy napja regnáló katonai junta szóvivője kijelentette szerdán, hogy nem akarják megtartani a hatalmat, vissza akarják téríteni az országot a demokratikus rendhez, és partnereknek tekintik az iszlamista szélsőségesekkel szembeni harcban a hadsereget eddig segítő nemzetközi katonai erőket.

A katonai junta a Nép Megmentésének Nemzeti Bizottságának nevezi magát, és az ország ideiglenes vezetésével Assimi Goita ezredest bízta meg, miután a zendülő katonák kedden elrabolták és lemondatták Ibrahim Boubacar Keita elnököt.

A Reuters hírügynökség helyi tudósítása szerint szemmel láthatóan az ellenzéki politikai erőknek legalább egy része elégedett a puccsista katonák ígéreteivel.

Mindezek ellenére a nemzetközi közösség elítélte a hatalomátvételt, és követelte a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását, a katonák visszatérését laktanyáikba. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tartott szerdán este az ügyben, és a végén elfogadott határozatában hasonló követeléseket támasztott a mali juntával szemben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑