2020. 02. 18.

A megszálló törökök újabb megfigyelőpontokat létesített Idlebben

 

Két új ellenőrzőpontot létesített a török hadsereg az észak-szíriai Idleb tartományban – közölte hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az Idleb északnyugati, Törökországgal határos részén és a tartomány déli, Aríha mellett kialakított ellenőrzőponttal Törökország 35-re növelte szíriai megfigyelőállásai számát.

Az ellenőrzőpontok abban az úgynevezett feszültségcsökkentési zónában találhatóak, amelynek létrehozásáról a szíriai kormányt támogató Oroszország és az iszlamistákat  segítő Törökország tavaly állapodtak meg.

Noha januárban török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriát illetően,  de az iszlamisták nem tartották be a tűzszünetet és állandó rakétatámadással súlytották a civil lakosságot. A török hadsereg sem tett eleget a Damaszkusz-Aleppo autópálya biztosításáért, ezért a szíriai  hadsereg az utóbbi hetekben fokozta műveleteiket a térségben.

Az elmúlt hetekben a szíriai és a török hadsereg közt többször törtek ki összecsapások Idlebben, és Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Ankarában arra szólította fel az előrenyomuló szíriai hadsereget, hogy még a hónap végéig vonuljanak vissza a korábbi demarkációs vonalat jelző török megfigyelőpontok mögé. Egyúttal leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, “Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát”.

MTI, HírTV

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑