Cadmus fordítás Cadmus

A megtámadott iraki milícia alapítója határozott választ ígért az amerikai légicsapásokra

2019. 12. 30.

Határozott választ ígért a megtámadott iraki milícia alapítója hétfőn az előző nap a Kataib Hezbollah nevű, Irán támogatta milícia elleni amerikai légicsapásokra. A legalább 25 halálos és 55 sebesült áldozattal járó akciót elítélte Irán és Kína is.

Az amerikai hadsereg vasárnap arra válaszul intézett légitámadást a Kataib Hezbollah Irakban és Szíriában lévő öt létesítménye ellen, hogy pénteken az amerikai hadsereg egyik szerződéses polgári alvállalkozóját megölték egy rakétatámadásban az iraki Kirkuk melletti katonai bázison, négy további amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja pedig megsebesült.

„Mártírjaink vére nem hullik hiába, és az Irakban állomásozó amerikai erők elleni válaszunk igen kemény lesz” – jelentette ki Jamal Jafar Ibrahimi, az iraki Népi Mobilizációs Erők (PFM) egyik magas rangú vezetője, a Kataib Hezbollah alapítója. A PFM főként az Irán támogatását élvező, síita milíciákat tömörítő, hivatalosan az iraki hadsereg kötelékébe tartozó ernyőszervezet.

Az iraki biztonsági erők bejelentették hétfőn, hogy az éjjel a Ninive tartományban állomásozó amerikai erők megerősítették a biztonsági intézkedéseket, az amerikai vezetésű szövetség harci gépei a moszuli és a kajjarai amerikai légibázis körzetében járőröznek. Az iraki kormány nem reagált a légicsapásokra.

Az iraki parlamentben a második legnagyobb frakcióval rendelkező, többségében a milíciák vezetőiből álló Fatih szövetség Irak szuverenitása elleni támadásnak nevezte a légicsapásokat.

„Az Egyesült Államok a légicsapásokkal a terrorizmus támogatásának és az országok függetlensége és szuverenitása semmibe vételének adta tanújelét, és vállalnia kell a felelősséget törvénytelen tettéért” – jelentette ki hétfőn Abbász Muszávi iráni külügyi szóvivő.

„Ezek a támadások ismételten bizonyították az Egyesült Államok nyilatkozatainak képmutató mivoltát, hiszen olyan erők állásait vette célba, amelyek súlyos csapásokat mértek az Iszlám Állam terroristáira” – jelentette ki az iráni szóvivő.

Muszávi szerint a külföldi erők jelenléte a térségben az oka a bizonytalanságnak és a feszültségnek. „Amerikának véget kell vetnie a megszállásnak” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség rendkívül megnőtt, amióta Washington tavaly májusban felmondta az Iránnal annak atomprogramjáról 2015-ben kötött hathatalmi egyezményt, és visszaállította a szankciókat.

Kína is megszólalt az amerikai légicsapások után: a külügyi szóvivő felszólított minden országot, hogy tartsák tiszteletben Irak és Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi épségét.

„Meggyőződésünk, hogy minden félnek tartania kell magát az ENSZ Alapokmányához és a nemzetközi jog alapvető normáihoz” – jelentette ki Ken Suan kínai külügyi szóvivő.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑