Cadmus fordítás Cadmus

A mélybe zuhant a török líra

2017. 11. 22.

Újabb történelmi mélypontra gyengült a török líra a dollárral szemben, az államkötvények hozamai pedig jelentősen emelkedtek szerdán a politikai feszültségek, illetve azon aggodalmak miatt, hogy a jegybank képes lesz-e lassítani a pénzromlás ütemét.

Délután egy órakor a nemzetközi bankközi piacon egy dollárért 3,9672 lírát kértek, a keddi zárószinthez képest 0,27 százalékkal drágult az amerikai deviza. A török fizetőeszköz kora délelőtt jutott rekordmélységbe, amikor is a dollárt 3,9825 lírán jegyezték.

A tízéves államkötvény hozama 13,52 százalékra emelkedett a keddi 12,68 százalékról. Az isztambuli tőzsde irányadó indexe, a BIST 100 0,63 százalékos mínuszban, 104 625,05 ponton állt szerdán kora délután, de napi minimumán 0,76 százalékos veszteséget mutatott.

Egyre nagyobb a nyomás

A török lírára nyomást gyakorol, hogy egyre inkább éleződik a feszültség Törökország és az Egyesült Államok között. December elején kezdődik meg az Egyesült Államokban Reza Zarrabb, az Iránt sújtó amerikai embargó megsértésével vádolt török-iráni üzletember pere.

Az amerikai hatóságok azt állítják, hogy Reza Zarrab és feltételezett cinkosa, Mehmet Hakan Atilla, a Halk Bank török állami pénzintézet egyik igazgatóhelyettese több száz millió dollár értékben hajtott végre szankciókat sértő tranzakciókat amerikai bankokon keresztül az iráni kormány és más iráni szervezetek számára.

Összeesküvés lenne?

Az ankarai kormány “Törökország elleni nyilvánvaló összeesküvésnek” minősítette a pert, amely szerinte alaptalan. Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes szerdán megpróbálta “felbeszélni” a líra árfolyamát egy befektetők számára tartott isztambuli konferencián, mondván, hogy “átmeneti” a két ország közötti viszálykodás.

“Komoly ingadozások voltak a közelmúltban a török piacokon, ezt nyugodtan és helyesen kell értelmezni, nem kell pánikolni. Ezek a problémák az Egyesült Államokkal, a Nyugattal, átmenetiek” – mondta Simsek.

A jegybank is küzd

A külföldi befektetőket azonban aggasztja az is, hogy a török államfő nyomást gyakorol a magas infláció ellen küzdő jegybankra. Bár a török gazdaság több mint 5 százalékkal nőtt éves összevetésben a második negyedévben, az éves infláció októberben 11,9 százalékra rúgott, a líra árfolyama pedig folyamatosan gyengül.

Csak szeptember óta a dollárhoz képest 17 százalékot veszített értékéből a török líra. Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken ismét kikelt a jegybank ellen, azt hangoztatva, hogy csökkentenie kellene a kamatokat, mert ezzel bátorítaná a hitelezést, alátámasztva a beruházások és a fogyasztás növekedését.

A török jegybank az egynapos jegybanki hitel kamatát 9,25 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát 7,25 százalékon, az egyhetes repokamatlábat pedig 8,00 százalékon tartja.

Orientalista.hu – TőzsdeFórum

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑