A menekültek hazatérésében bízik, de aggódik az észak-szíriai helyzet miatt az ENSZ főtitkára

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön törökországi látogatásán mérföldkőnek nevezte a szíriai alkotmányozó bizottság előző nap Genfben tartott első ülését.

Guterres egy, a békeközvetítésről szóló isztambuli konferencián mondott beszédében reményét fejezte ki, hogy a bizottság munkája jelenti majd az első lépést a szíriaiak által megélt tragédia politikai megoldásához.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az ENSZ-főtitkár azt mondta: a folyamat meg fogja könnyíteni a szíriai menekültek biztonságos és önkéntes hazatérését.

Guterres Észak-Szíriát illetően elismerően szólt a párbeszédet célzó erőfeszítésekről, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki az északnyugati Idleb tartományban kialakult helyzet miatt.

Idlíb nagy részét a szíriai iszlamisták és az al-Kaida terrorszervezethez közel álló Haját Tahrír as-Sám tartja uralma alatt. A szíriai hadsereg és a velük szövetséges orosz csapatok április végén indítottak offenzívát Idlebben és a szomszédos Hama tartományban az iszlamisták ellen, és azóta sok területet visszafoglaltak.

Bashar Al-Assad szíriai elnök a múlt héten kulcsfontosságúnak nevezte az Idlebben dúló harcokat a háború lezárásában, valamint a terrorizmus elleni harcban.

MTI nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑