Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari árnyékkormány fegyvereket kér a nemzetközi közösségtől

2022. 05. 18.

A mianmari árnyékkormány védelmi minisztere azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy lássák el fegyverekkel a katonai junta ellen harcoló lázadókat a délkelet-ázsiai országban, ahhoz hasonlóan, ahogyan az orosz hadsereggel küzdő ukrán erőket fegyverrel látják el az utóbbi hónapokban.

“Az ukrán nép és a mianmari demokrácia-párti lázadók egyaránt a szabadságért, az életükért harcolnak. A jól felszerelt mianmari hadsereggel szemben álló csoportoknak a nemzetközi szolidaritás kifejezésénél többre lenne szükségük” – jelentette ki kedden Ji Mun, az önmagát legitimnek nevező, a tavalyi államcsínnyel megbuktatott és illegalitásba vonult képviselők alkotta árnyékkormány védelmi minisztere a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva.

“A nemzetközi közösség erkölcsi támogatást nyújt Mianmarnak, ezért hálásak is vagyunk. De még sokkal többre értékelnénk a tényleges fizikai segítséget, azaz fegyverek szállítását és a pénzügyi támogatást” – mondta a miniszter, megjegyezve, hogy ebben az esetben előbb le tudnák zárni a lázadást, és kevesebb embert veszítenének.

Mianmarban a hadsereg tavaly február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a 2020. novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

Az árnyékkormány tavaly jött létre, egyetlen ország sem ismeri el. Az illegalitásban vagy száműzetésben tevékenykedő tagjait a junta terroristáknak tekinti. A puccs óta 560 ezer ember volt kénytelen elmenekülni otthonából a lázadók és a junta közötti harcok miatt. A lázadók kevés fegyverrel, elavult puskákkal próbálnak szembeszállni a jól felszerelt mianmari hadsereggel.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑